Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Vrouw en werkzaam bij politie of defensie? Pas op voor burn-out

20 november 2017 – Vrouwen bij de politie en defensie lopen een relatief groot risico op een burn-out. Binnen deze typische mannenbolwerken is de kans bovendien groter dat medewerkers na hun 35e blijven hangen. Dat zijn enkele conclusies uit het Nationaal Salaris Onderzoek 2017 van Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit.

Volgens de onderzoekers loopt maar liefst 20,1 procent van de vrouwelijke politie- en defensiemedewerkers tot 36 jaar een ernstig risico op een burn-out. Hiermee is het politie- en defensiewerk voor vrouwen de sector met het een na hoogste risico (na de design/journalistiek branche). Bij vrouwen boven de 35 loopt de kans terug naar 13,6 procent, maar is het nog steeds hoog in vergelijking met andere sectoren. Alleen de horeca/detailhandel scoort hier met 14 procent nog iets hoger. Een oorzaak geven de onderzoekers niet, maar opvallend is dat politie en defensie bij de mannen niet voorkomen als functies met een hoog burn-out risico. Uit het onderzoek blijkt ook dat deze overheidssectoren echte mannenbolwerken zijn met maar liefst ruim 8 op de 10 mannen. Alleen techniek, ict en productie/bouw hebben nog meer mannen in hun gelederen. Een andere specifieke conclusie voor politie en defensie is de afnemende kans dat deze medewerkers na hun 35e op zoek gaan naar een andere baan.

Ambtenaren meer tevreden over baan, arbeidsvoorwaarden en zingeving
Uit het onderzoek komen ook een aantal opvallende verschillen tussen de profit en non-profit sector naar voren. Zo zijn medewerkers in de non-profit meer tevreden over hun baan dan medewerkers in de profit sector. Dit geldt ook voor hoogopgeleiden ten opzichte van lager opgeleiden. Procentueel werken er meer hoogopgeleide medewerkers bij de overheid dan bij commerciële bedrijven. Zij zijn vergeleken met de marktsector ook meer tevreden over hun arbeidsvoorwaarden. 55 procent van de non-profit medewerkers waardeert zijn of haar arbeidsvoorwaarden, terwijl dit bij profit medewerkers blijft steken op 46 procent. Ook als het gaat om zingeving scoren overheidsmedewerkers beter. 8 op de 10 werkenden in de non-profit is hier tevreden over. Voor de profit geldt dit voor 73 procent van de medewerkers. De intentie om bij de huidige werkgever weg te gaan ligt bij de non-profit ook lager. Twee jaar geleden was dit nog andersom. Waar in 2015 nog 39 procent van de non-profit medewerkers wilde vertrekken, is dat inmiddels gezakt naar 32 procent. In de marktsector nam het juist toe van 33 procent in 2015 naar 36 procent in 2017.

Profitsector biedt betere promotiemogelijkheden
Zaken waar overheidsmedewerkers juist minder tevreden over zijn dan hun commerciële collega’s zijn promotiemogelijkheden (respectievelijk 22 procent tegenover 30 procent). Dit geldt in sterkere mate voor vrouwen. 24 procent van hen is hier tevreden over, bij de mannen is ongeveer een derde tevreden over de mogelijkheden voor een promotie. Ook over regels, procedures en beleid zijn overheidsmedewerkers minder te spreken. Waar 49 procent van de profit medewerkers hier tevreden over is, geldt dat voor de non profit sector maar voor 34 procent.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50319 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris