Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

2022: grootste loonstijging sinds 2008, maar nog hogere inflatie

10 januari 2023 – De lonen stegen vorig jaar met 4,1 procent het meest bij de sector overheid. Het onderwijs springt daar met 5,2 procent nog bovenuit. Toch werden de loonsverhogingen volledig teniet gedaan door de hoge inflatie en ging men er per saldo zo’n 6 procent op achteruit. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Grootste cao-loonstijging in 14 jaar
Gemiddeld stegen de lonen afgelopen jaar met 3,2 procent. Dat is de grootste cao-loonstijging in 14 jaar. In het laatste kwartaal gingen de lonen op jaarbasis met 3,6 procent omhoog, de grootste stijging in twintig jaar. Bij de overheid gingen de lonen met 4,1 procent meer dan gemiddeld omhoog. Het onderwijs kende zelfs een stijging van 5,2 procent en in het laatste kwartaal liep de loonontwikkeling daar op naar 7 procent. De stijging in het onderwijs is onder andere toe te schrijven aan het gelijktrekken van de salarissen in het primair en voortgezet onderwijs. Een jaar eerder stegen de lonen bij de overheid nog het minst (1,9 procent).

6 procent op achteruit
Tegelijkertijd gingen Nederlanders er niet eerder zo veel op achteruit als in 2022, omdat de inflatie nog veel harder steeg. Het verschil tussen de loonontwikkeling en de inflatie was dan ook nog nooit zo groot. Ondanks een salarisverhoging gingen Nederlanders er per saldo ongeveer 6 procent op achteruit, blijkt uit de berekeningen van het CBS.

Hoogste inflatie sinds 1975
Volgens het CBS lagen de prijzen vorig jaar gemiddeld 10 procent hoger dan in 2021. Toen bedroeg de inflatie slechts 2,7 procent. De inflatie van 2022 is de hoogste sinds 1975 toen de prijzen gemiddeld 10,2 procent hoger lager dan het jaar ervoor. Grootste boosdoener is de prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming). Energie was in 2022 gemiddeld 114 procent duurder dan in 2021 en droeg daarmee 4,6 procentpunt bij aan de totale inflatie van 10 procent.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

49527 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris