Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Meer informatie

ABP en PFZW geven dierenwelzijn geen prioriteit

10 september 2019 – Nederlandse pensioenfondsen beleggen voor miljarden euro’s in bedrijven die het niet zo nauw nemen met dierenwelzijn. Bij ABP gaat het om 1,7 miljard aan beleggingen in zeventien bedrijven waar dierenwelzijn onder druk zou staan.

Blijf nu op de hoogte

47587 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates
Zorgfonds PFZW belegt 693 miljoen euro in dieronvriendelijke beleggingen. Dat stelt Eerlijk Pensioenlabel in een nieuw rapport.

Drukmiddel
Pensioenfondsen moeten hun beleggingen gebruiken als drukmiddel om dierenleed te voorkomen, vinden de opstellers van het Eerlijk Pensioenlabel. Het label is een samenwerking van onder andere World Animal Protection, Oxfam Novib en Milieudefensie. Volgens de opstellers hebben de tien grootste pensioenfondsen 3,4 miljard euro aan beleggingen in 22 bedrijven waar het risico op dierenleed groot is. Het gaat daarbij om bedrijven die gebruikmaken van vlees van plofkippen of varkens die in krappe kooien zitten.

Mishandeling
Risicobedrijven zijn volgens de onderzoekers onder andere de Amerikaanse vleesproducent Tyson Foods en ‘plofkipgigant’ McDonald’s. Ook Hormel Foods duikt op in beleggingslijsten van pensioenfondsen. Van een Amerikaanse varkensvleesleverancier van dat laatste bedrijf doken twee jaar geleden beelden op van mishandeling van varkens. Grote supermarktketens kunnen volgens Eerlijk Pensioenlabel eveneens meer doen tegen dierenleed.

Geld terugtrekken
De pensioenfondsen worden opgeroepen de bedrijven te bewegen tot concrete en meetbare maatregelen die dierenwelzijn moeten verbeteren. Als zulke aanmaningen geen effect hebben, zouden ze hun geld moeten terugtrekken uit die ondernemingen, aldus Eerlijk Pensioenlabel.

Geen prioriteit
ABP laat weten dat dierenwelzijn, omwille van prioriteiten, geen expliciet onderdeel is van zijn duurzaamheidsbeleid. Wel komt het onderwerp ter sprake in gesprekken met bedrijven, aldus een woordvoerster. Ook zorgfonds PFZW heeft geen specifiek beleid op dierenwelzijn, aldus een woordvoerster. “Sommige raken het wel, zoals voedselveiligheid, maar het is niet een directe focus”, voegt ze toe.

Door: ANP