Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Meer informatie

ABP en PFZW sluiten 2019 goed af

23 januari 2020 – Pensioenfondsen ABP en PFZW hebben 2019 goed afgesloten. Dankzij een hogere rente en positieve rendementen zijn de dekkingsgraden het laatste kwartaal flink omhoog gegaan.

Blijf nu op de hoogte

47232 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

ABP zag de dekkingsgraad eind december toenemen tot 97,8 procent, 6,8 procentpunt hoger dan aan het eind van het derde kwartaal. Hetzelfde geldt voor PFZW. De dekkingsgraad van het pensioenfonds voor zorg en welzijn steeg van 92,2 procent aan het eind van het derde kwartaal naar 99,2 op 31 december. Ondanks dit positieve resultaat, daalde de beleidsdekkingsgraad wel, naar 95,8 (ABP) en 96,3 (PFZW). Hiermee zitten beide fondsen nog boven de kritische grens van 90 procent, waarbij gekort moet worden. In augustus doken beide fondsen nog wel onder de 90 procent.

Uitwerking pensioenakkoord
Door de tijdelijke maatregel van minister Koolmees, om de kritische grens naar 90 procent te verlagen, hoefden beide fondsen dit jaar nog geen pensioenverlagingen door te voeren. Deze verlaging biedt bovendien rust en ruimte om het in juni gesloten pensioenakkoord uit te kunnen werken. De minister wil het akkoord voor de zomer klaar hebben. “De noodzaak om dit jaar een werkbaar contract te hebben is hoog, want volgend jaar zijn er verkiezingen. Het is voor ABP en onze deelnemers onacceptabel dat nieuwe machtsverhoudingen in de politiek het zwaar bevochten pensioenakkoord in gevaar brengen”, schrijft ABP daarover.

Door: Redactie Ambtenarensalaris