ABP: komende jaren geen hoger pensioen

19 april 2018 – ABP verwacht de pensioenen de komende jaren niet te kunnen verhogen. De kans op verlaging blijft wel aanwezig. Afgelopen kwartaal daalde de dekkingsgraad naar 103 procent.

Blijf nu op de hoogte

42155 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates
Dat meldt het pensioenfonds.

De dekkingsgraad daalde het eerste kwartaal voor het eerst sinds vijf kwartalen van ruim 104 procent eind vorig jaar naar 103. Onrust op de financiële markten is daarvan de belangrijkste oorzaak. “Hoewel de economie aantrekt in Nederland en daarbuiten, zien we tegelijk dat er onrust is op de financiële markten. Dit terwijl de rente in Nederland nagenoeg gelijk blijft. De dekkingsgraad bij ABP laat daardoor het eerste kwartaal van dit jaar een lichte daling zien”, vertelt bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool.

De stijgende rente in de VS en de dreigende handelsoorlog tussen Amerika en China zorgden voor dalende beurskoersen met een lager rendement tot gevolg.

Voor de komende jaren verwacht het ambtenarenpensioenfonds de pensioenen niet te kunnen verhogen. Een verlaging lijkt voor komend jaar klein, maar is voor de komende jaren niet uitgesloten. Als de beleidsdekkingsgraad tot en met 2020 vijf aaneengesloten jaren onder de vereiste 104,2 procent blijft, is verlaging van de pensioenen onvermijdelijk, waarschuwt ABP.

Door: Redactie Ambtenarensalaris