ABP-pensioen blijft in 2019 vrijwel zeker gelijk

19 juli 2018 – Zoals het nu lijkt, blijven de ABP-pensioenen in 2019 gelijk. Dat meldt het pensioenfonds op basis van de cijfers over het tweede kwartaal.

Blijf nu op de hoogte

45079 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

ABP boekte, na een tegenvallend eerste kwartaal, de afgelopen maanden weer wat plusjes. De dekkingsgraad, het rendement en ook het vermogen verbeteren licht. De beleidsdekkingsgraad, een belangrijke factor die bepaalt of de pensioen verhoogd kunnen worden of omlaag moeten, staat met 103,9 procent dicht bij het minimaal vereiste niveau (104,2 procent) om pensioenverlaging te voorkomen, maar verhoging zit er voorlopig ook niet in. Bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool: “We hebben de minimaal vereiste buffer bijna gevuld, maar tegelijkertijd nog te weinig vet op de botten. Voor onze deelnemers betekent dit dat de pensioenen in 2019 bijna zeker niet omhoog, maar ook niet omlaag zullen gaan.”

Het pensioenfonds verwacht de pensioenen ook de komende jaren nog niet te kunnen verhogen. Voor gedeeltelijke indexatie van de pensioenen moet de beleidsdekkingsgraad minimaal 110 procent zijn en voor volledige indexatie zelfs 123 procent. “Met de huidige 103,9 procent is dit dus nog lang niet in beeld.” De kans op verlaging blijft aanwezig, maar is voor komend jaar nihil. Blijft de beleidsdekkingsgraad tot en met 2020 onder de vereiste 104,2 procent, dan is verlaging onvermijdelijk, aldus het fonds.

ABP boekte het afgelopen kwartaal een positief rendement van 2,3 procent (9,2 miljard euro). Het beschikbaar vermogen steeg daarmee van 405 miljard naar 414 miljard euro.

Door: Redactie Ambtenarensalaris