Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

ABP verwacht verdere pensioenverhoging in 2023

20 oktober 2022 – De dekkingsgraad van ABP is in het derde kwartaal verder gestegen. Het gaat om een stijging van 1,5 procent van 122,7 naar 124,2 procent. In de eerste drie kwartalen van dit jaar steeg de actuele dekkingsgraad van 110,6 naar 124,2 procent. De aanhoudende stijging is voor ABP aanleiding om zich te beraden op een verdere pensioenverhoging in 2023.

Verhoging ligt in de verwachting
Ook de beleidsdekkingsgraad ging omhoog en staat nu op 116,4 procent. De stijging van de rente is net als in het eerste en tweede kwartaal de belangrijkste aanjager van de hogere dekkingsgraad. Volgens ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen ligt met de hogere dekkingsgraad een verdere verhoging van de pensioenen in 2023 in de verwachting, maar moet het pensioenfonds nu afwegen wat verantwoord is. Afgelopen juli verhoogde ABP de pensioenen met 2,39 procent, de eerste verhoging in twaalf jaar.

Afweging afhankelijk van meerdere factoren
Volgens Van Wijnen is dat meer dan een simpele rekensom. Het pensioenfonds moet rekening houden met de belangen van zowel gepensioneerden als van jongeren. Met een verhoging nu moet er ook voor hen die nog (lang) niet met pensioen zijn, voldoende overblijven. Daarnaast heeft het fonds te maken met slecht presterende financiële markten waardoor het fonds vermogen verliest. In de drie kwartalen van 2022 boekte ABP een negatief rendement van -16,6% (-€91,5 miljard). Tot slot staat het fonds voor de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel en moet daarvoor ook voor de langere termijn financieel gezond blijven.

Verhoging eind november bekend
Eind volgende maand beoordeelt ABP of en met hoeveel het fonds de pensioenen in 2023 kan verhogen. Daarbij zijn de financiële positie eind oktober en de prijsstijging tussen september 2021 en september 2022 (12 procent volgens het CBS) van belang.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50332 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris