Afschaffen bovenwettelijke regelingen PO mogelijk breekijzer voor andere cao’s

8 januari 2018 – Het afschaffen van de bovenwettelijke regelingen voor het primair onderwijs zou wel eens de opmars kunnen zijn voor de versobering van andere cao’s. Daarvoor waarschuwt Jacques Dijkgraaf, advocaat ambtenaren- en onderwijsrecht in dagblad Trouw.

Blijf nu op de hoogte

26207 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Een voorwaarde voor het kabinet om de beloofde 270 miljoen voor de lerarensalarissen beschikbaar te stellen, is versobering van de bovenwettelijke regelingen. Volgens onderwijsminister Slob kosten de bovenwettelijke regelingen jaarlijks ongeveer 100 miljoen euro. Dit geld kan volgens Slob ook gebruikt worden voor de salarissen van werkzame leraren. Met de huidige regeling krijgen werkloze leraren in het PO een aanvulling op de werkloosheidsuitkering van het UWV. Een dergelijke regeling geldt ook in andere sectoren zoals het voortgezet onderwijs, rijksoverheid en bij de politie.

Breekijzer
De eis van het kabinet voor versobering van de regelingen voor het PO kan volgens Dijkgraaf wel eens het begin zijn van een zelfde eis voor cao’s in andere (semi)publieke sectoren. “Het onderwijs, een grote en daardoor dure sector, is in het verleden vaker als breekijzer gebruikt om veranderingen af te dwingen”, aldus Dijkgraaf.

Door: Redactie Ambtenarensalaris