Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Meer informatie

Dekkingsgraad ABP flink gekelderd door coronacrisis

21 april 2020 – De coronacrisis hakt er flink in bij pensioenfonds ABP. ABP is in het eerste kwartaal een kwart van de beleggingswinst van 2019 kwijtgeraakt. Door de lagere rente is ook de dekkingsgraad flink gekelderd, van 97,8 eind december 2019 naar 82,0 procent eind maart 2020.

Blijf nu op de hoogte

47232 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

De huidige situatie is zorgelijk volgens ABP, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken. “Het ABP-bestuur houdt de belangen van onze deelnemers en werkgevers scherp in de gaten. We reageren waar nodig, maar we houden ook in deze tijd vooral de lange termijn in de gaten, want pensioen is en blijft een zaak voor de lange termijn”, aldus ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool.

Voor dit moment verandert er dan ook niets aan de hoogte van de uitkering van ABP-deelnemers. Pas op 31 december kan ABP beslissen of de pensioenen volgend jaar verlaagd moeten worden. ABP hoopt er in het najaar al een betere inschatting van te kunnen maken.

De gevolgen op lange termijn zijn moeilijk in te schatten, schrijft ABP. “De economische vooruitzichten variĆ«ren van licht herstel eind dit jaar tot verdere krimp in 2021.” Het lijkt waarschijnlijk dat de gevolgen van de coronacrisis nog jaren voelbaar zijn, wat onvermijdelijk ook gevolgen heeft voor de pensioenfondsen.

Door: Redactie Ambtenarensalaris