Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Dekkingsgraad ABP verder gestegen, pensioenverlagingen ver weg

22 juli 2021 – De dekkingsgraad van ABP is in het tweede kwartaal verder omhoog gegaan en kwam eind juni uit op 104,5 procent. Daarmee is de kans op verlaging van de pensioenen klein, meldt het pensioenfonds.

ABP sloot het eerste kwartaal al af met een dekkingsgraad boven de 100 procent. De afgelopen maanden kwam daar nog eens 4 procent bij. Vooral de beleggingsresultaten in het tweede kwartaal hebben aan de hogere dekkingsgraad bijgedragen.

Kans op verlaging klein
Omdat ABP met de huidige dekkingsgraad ver verwijderd is van de kritische grens van 90 procent, is de kans klein dat het fonds komend jaar de pensioenen moet verlagen. Daarentegen zit een verhoging er voorlopig ook nog niet in. Hiervoor is de beleidsdekkingsgraad te laag. Deze ligt momenteel op 94,6 procent. Om de pensioenen gedeeltelijk te mogen verhogen is een beleidsdekkingsgraad van 110 procent nodig. Voor een volledige verhoging gaat het zelfs om een percentage van 123 procent.

Belangrijkste risico’s
Als belangrijkste risico’s voor het verloop van de dekkingsgraad de komende maanden, zijn volgens ABP een heropleving van de coronapandemie en het te snel terugdraaien van monetaire steun. Dat zou de aandelenmarkten harder raken dan de waarde van de verplichtingen van ABP, wat de financiële positie van het fonds verzwakt.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50502 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris