Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Financiële positie ABP verder vooruit door hogere rente

21 juli 2022 – De financiële positie van ABP is afgelopen maand verder vooruit gegaan dankzij de hogere rente. De dekkingsgraad van het pensioenfonds ging met 5,3 procent omhoog naar 122,7 procent. Ook de beleidsdekkingsgraad maakte een stijging door van 110,1 naar 111,6 procent.

Net als afgelopen kwartaal was de gunstige positie vooral te danken aan het stijgen van de rente. Daardoor hoeft het fonds minder geld in kas te hebben om alle huidige en toekomstige pensioenen te kunnen betalen.

Pensioenen verhoogd
Afgelopen maand maakte het pensioenfonds al bekend deze maand de pensioenen met 2,39 procent te kunnen verhogen. Het lijkt raar in een tijd van stijgende inflatie en crisis, vertelt ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen. “De financiële markten doen het slecht, de woorden recessie en crisis vallen regelmatig en toch stijgt de dekkingsgraad en verbetert de financiële positie van ABP flink”, aldus Van Wijnen. “Dat heeft alles te maken met de stijging van de rente. Daardoor hoeven we minder geld in kas te houden om aan onze verplichtingen te voldoen. We hebben jarenlang goede rendementen behaald en konden de pensioenen niet verhogen. In 2022, tot nu toe gekenmerkt door negatief rendement, konden we de pensioenen wél verhogen.” Het onderstreept volgens Van Wijnen nog eens waarom een nieuw pensioenstelsel zeer gewenst is.

Pensioenverhoging 2023
Of een verdere pensioenverhoging erin zit voor 2023 is op dit moment nog niet te zeggen. Daarvoor kijkt ABP naar de financiële positie van het fonds eind oktober en de prijsstijging tussen september 2021 en september 2022. “We houden daarbij rekening met de belangen van alle groepen deelnemers. Het bestuur bepaalt welke eventuele verhoging hierbij past”, aldus ABP.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

51277 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris