Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Geen of geringe loonsverhoging in 2021

18 mei 2021 – Bijna de helft van de werknemers met een in 2021 afgesloten cao, krijgt dit jaar geen loonsverhoging. Van de nieuwe cao’s waarin wel een hoger salaris werd afgesproken, bedraagt de gemiddelde loonsverhoging dit jaar slechts 1,9 procent. Dat blijkt uit het cao-maandbericht van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN).

Afgelopen maand daalde de gemiddelde loonsverhoging naar 1,7 procent. Een flinke daling ten opzichte van vorig jaar, toen werknemers er nog gemiddeld 2,3 procent bij kregen.

Ambtenaren cao’s
Veel werknemers wachten nog op een nieuwe cao. Door de onzekerheid die corona brengt, lijkt dat proces langer te duren dan normaal. De onderhandelingen voor een aantal ambtenaren cao’s waaronder die voor rijksoverheid, gemeenten, defensie en provincies liggen al enige tijd stil. Reden daarvoor is veelal de ontevredenheid over het loonbod van de werkgever. Zo komen de gemeentelijke werkgevers nog niet verder dan een loonbod van 0,5 procent. Ook bij de provincies (0,6 procent) en rijksoverheid (1 procent), hebben de bonden het overleg stilgelegd uit onvrede over het bod van de werkgever.

Politie en Defensie
De bonden die onderhandelen namens politie en defensie zijn, mede door de toegenomen werkdruk, verre van te spreken over wat de werkgever wil bieden (Defensie 1,25 procent en politie 1,3 procent). Nadat minister Grapperhaus toezeggingen deed aan de politiebonden, zijn die gesprekken inmiddels weer opgestart. Dat heeft ook de defensiebonden weer in beweging gezet richting de werkgever.

Slechts een paar sectoren hebben inmiddels een nieuwe cao of onderhandelingsresultaat bereikt. Zo krijgen waterschapsambtenaren er sinds 1 januari 50 euro bij. Bij de onderzoekinstellingen gaan de lonen per 1 januari dit jaar met 1,4 procent omhoog. Voor de onderwijsadviesbureaus is een salarisverhoging van 2 procent overeengekomen. Datzelfde percentage kunnen medewerkers in de huisartsenzorg komende maand tegemoet zien.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

 

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

51244 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris