Initiatiefwet gelijke rechten voor payrollers

12 september 2017 – GroenLinks, SP en PvdA dienen vandaag een initiatiefwetsvoorstel in die de rechten van payrollers gelijk moet trekken met medewerkers in vaste dienst. Dat meldt nu.nl.

In Nederland werken ongeveer tweehonderdduizend mensen op payrollbasis. Ook bij de overheid komen dergelijke constructies nog regelmatig voor en neemt het structurele vormen aan. Naast minder administratieve rompslomp, biedt een payrollconstructie werkgevers meer flexibiliteit. De linkse partijen waarschuwen echter dat payrollers minder verdienen en slechtere arbeidsvoorwaarden hebben dan hun collega’s met een vast dienstverband. Bovendien leidt het tot oneerlijke concurrentie, omdat payrollbedrijven goedkopere krachten kunnen aanbieden.

Het gaat de partijen er niet om payrolling te verbieden, maar zij willen wel dat deze flexibele krachten dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als de werknemers van het bedrijf waar zij voor werken.

Op cao-niveau wordt al gewerkt aan de inperking van payrolling. Zo is in de nieuwe gemeente cao afgesproken dat payrollers ten minste dezelfde beloning krijgen als vaste werknemers. Het inhuren van medewerkers op payrollbasis wordt hierdoor een stuk minder aantrekkelijk.

Door: Redactie Ambtenarensalaris