Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Loonkloof overheid relatief klein

9 mei 2023 – Met een factor 2,5 was de loonkloof tussen de top en de werkvloer afgelopen jaar het kleinst in het onderwijs. Ook in het openbaar bestuur (3,4) en de zorg (3,6) is de loonkloof relatief klein. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Bij de duizend grootste bedrijven in Nederland ontvingen de topverdieners in 2022 gemiddeld 6 keer zoveel loon als een fulltime werkende doorsnee werknemer bij hetzelfde bedrijf. In 2021 was de gemiddelde loonkloof met een waarde 6,2 het hoogst sinds 2010.

Wet normering topinkomens
De relatief kleine loonkloof in het onderwijs, openbaar bestuur en zorg is te danken aan de Wet normering topinkomens (Wnt), die grenzen stelt aan de hoogte van de beloning bij publieke en semipublieke instellingen. Waar bij de grote particuliere bedrijven de loonkloof gemiddeld een factor 9 is, is dat bij grote overheidsinstellingen ‘slechts’ een factor 3. Binnen de handel bedroeg de loonkloof afgelopen jaar maar liefst 12,5, het hoogst van alle sectoren. De informatie- en communicatietechnologie eindigde met 11,8 op een tweede plek.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

41664 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris