Minder ambtenarenbanen

13 juni 2017 – Waar het aantal banen de afgelopen jaren flink is gegroeid, zet de daling van het aantal banen bij de overheid ook de komende twee jaar nog door. Dat blijkt uit de Arbeidsmarktprognose 2017 – 2018 van UWV.

Sinds 2014 is het aantal banen in de marktsector sterk gegroeid. De werkgelegenheid in de collectieve sector daalt echter sinds 2012. Vorig jaar nam het aantal ambtenarenbanen af met 0,2 procent en dit jaar zelfs met 0,8 procent. Ook komend jaar verwacht UWV een daling van het aantal overheidsbanen van 0,8 procent. Naast het openbaar bestuur krijgt ook het onderwijs komend jaar te maken met een krimp van het aantal banen (-0,3 procent).

De grote groei van het aantal banen in de marktsector is volgens UWV vooral te danken aan de economische groei. Hierdoor ontstaan jaarlijks zo’n 900.000 vacatures. Vooral de uitzendbureaus en arbeidsbemiddelaars profiteren van de economische ontwikkelingen. Deze sector groeit dit jaar, net als vorig jaar, het hardst met maar liefst 40 duizend banen. De werkgelegenheid bij de overheid wordt met name bepaald door het overheidsbeleid en is dus veel minder gevoelig voor economische groei.

Daling vacatures
Voor het aantal vacatures bij de overheid is een vergelijkbaar beeld zichtbaar. Waar vorig jaar nog sprake was van een groei van 39 procent van het aantal vacatures in het openbaar bestuur, ziet UWV voor dit jaar een krimp van 6 procent en volgend jaar zelfs 13 procent.

Door: Redactie Ambtenarensalaris
Tabellen: UWV Arbeidsmarktprognose 2017 – 2018