Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente geld lenen bij Ambtenarenlening.

Pensioenpremie ABP in 2023 omhoog

28 november – ABP verhoogt de pensioenpremie komend jaar van 25,9 naar 27,9 procent. Het percentage dat deelnemers betalen gaat van 7,93 naar 8,37 procent. Toch betekent de verhoging niet dat u automatisch ook meer premie gaat betalen.

De verhoging komt voort uit de stapsgewijze verhoging die ABP in 2020 doorvoerde. Omdat het fonds lagere rendementen verwachtte, besloot het fonds de premie in drie jaar stapsgewijs te verhogen. Vorig jaar besloot ABP de premie voor 2022 niet te verhogen. De verhoging van de premie in 2023 is de laatste stap in de in 2020 aangekondigde verhoging.

U betaalt niet automatisch meer
Ondanks de verhoging hoeft dit niet te betekenen dat u ook daadwerkelijk meer gaat betalen. De franchise gaat in 2023 namelijk ook omhoog. Het franchisebedrag is het deel van uw inkomen waarover u geen pensioenpremie betaalt. Door de verhoging van de franchise betaalt u premie over een kleiner deel van uw inkomen. Dit kan betekenen dat u komend jaar niet meer premie betaalt dan nu.

Bij een lager inkomen gaat de premie enkele euro’s omlaag. Heeft u een hoger inkomen, dan stijgt de premie licht. Heeft u op dit moment een bruto inkomen van 2.600 euro per maand, dan betaalt u komend jaar een paar euro minder pensioenpremie. Verdient u 3.500 euro bruto per maand, dan betaalt u in 2023 ongeveer 1 euro per maand meer dan nu.

Hogere grondslag pensioen primair onderwijs
Gaat uw salaris omhoog, dan groeit ook het deel van uw inkomen waarover u pensioenpremie betaalt. Daardoor kunt u meer premie gaan betalen. Zo wordt de grondslag van het pensioen in het primair onderwijs in 2023 flink verhoogd door het gelijktrekken van de salarissen met die van het voortgezet onderwijs en de daaropvolgende nieuwe cao. Omdat deze verhoging van de pensioenpremie achteraf wordt gecorrigeerd, kunt u in januari een hogere inhouding op uw salarisspecificatie zien wat gevolgen heeft voor uw nettosalaris. Uiteraard leidt een hogere grondslag van de pensioenpremie ook tot een hogere pensioenopbouw.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

49471 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris