Twee vrouwelijke bewindslieden op Defensie

19 oktober 2017 – Defensie krijgt de komende jaren zowel een minister als staatssecretaris. Gister werd CDA-politicus Ank Bijleveld als nieuwe defensie minister genoemd. Zojuist werd bekend dat VVD’er Barbara Visser staatssecretaris op het departement wordt. Dat meldt Nu.nl.

Wanneer beide vrouwen volgende week daadwerkelijk benoemd worden, komen er voor het eerst in de geschiedenis twee vrouwelijke bewindslieden op het departement.

Bijleveld (55), dochter van een militair, werd in 1989 Tweede Kamerlid en later vice-fractievoorzitter voor het CDA. In 2001 werd ze burgemeester van de fusiegemeente Hof van Twente. Zes jaar later kwam ze terug naar Den Haag om in kabinet Balkenende-IV staatssecretaris van Binnenlandse Zaken te worden. Daar was ze verantwoordelijk voor de staatkundige hervorming van de Nederlandse Antillen. De nieuwe minister is nu nog Commissaris van de Koning in Overijssel. De Telegraaf schrijft over haar achtergrond: “Vriend en vijand zien een imposante carrière, waarin weinig smetten zijn aan te wijzen.”

Door haar achtergrond heeft Bijleveld in ieder geval een klik met Defensie. “Als dochter van een beroepsmilitair ben ik er mee opgegroeid. Weinigen zullen het weten, maar mijn vader heeft mede de Nederlandse Officierenvereniging opgericht.”

Visser zit sinds 2012 in de Kamer voor de VVD en voerde de afgelopen jaren het woord over het voor de partij belangrijke onderwerp verkeer.

Door: Redactie Ambtenarensalaris