Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Aanbevelingen werkgevers en werknemers voor nieuwe cao gemeenten

3 januari 2017 – Werkgevers en werknemers hebben in het co-creatie traject ‘Samen naar een cao’ onlangs aanbevelingen gedaan voor de nieuwe CAO Gemeenten. Enkele belangrijke uitkomsten daaruit zijn bevordering van de interne flexibiliteit, bewust beloningsbeleid via een openschalensysteem en opname van het bovenwettelijk verlof in het individueel keuzebudget.

De huidige cao loopt af op 1 juni 2017. Binnenkort starten de onderhandelingen voor de nieuwe cao. De Vereniging Nederlandse Gemeenten en de bonden nemen de aanbevelingen mee in de voorbereidingen naar de nieuwe cao.

In drie themagroepen werd de afgelopen maanden gewerkt aan de aanbevelingen voor de nieuwe cao. In de visie die zij meekregen werd onder andere benadrukt dat medewerkers meer regie en verantwoordelijkheid moeten krijgen over de invulling van hun loopbaan. Ook de ambitie van gemeenten om snel in te kunnen spelen op de steeds snellere politieke en maatschappelijke veranderingen, speelt een belangrijke rol.

De belangrijkste aanbevelingen van de werkgroepen leest u hieronder.

Bevordering interne flexibiliteit
De themagroep flexibiliteit en zekerheid adviseert ruimte te geven om lokale initiatieven die interne flexibiliteit bevorderen, tot bloei te laten komen. In diverse gemeenten zijn hiervoor al succesvolle projecten gestart. Het A&O fonds moet deze initiatieven verzamelen en delen zodat gemeenten van elkaar kunnen leren, stelt het team. Flexibele inzetbaarheid betekent ook dat medewerkers geen zekerheid meer aan hun functie kunnen ontlenen. Daar moet iets voor in de plaats komen, namelijk vertrouwen in het eigen kunnen. Gemeenten moeten daarom investeren in het versterken van persoonlijke capaciteiten. Een hogere interne flexibiliteit vermindert de afhankelijkheid van externe inhuur. Ook moet inhuur via payroll om oneigenlijke redenen worden tegengegaan.

Bewust belonen
De themagroep bewust belonen gaf aanbevelingen over hoe gewerkt kan worden aan de ontwikkeling en resultaten van de organisatie en medewerker. Ze namen voor hun advies een goede dialoog tussen werkgever en werknemer als uitgangspunt. Beloning gekoppeld aan ontwikkeling en resultaten via een openschalensysteem (zie onderstaand voorbeeld) kan leiden tot vruchtbaar bewust beloningsbeleid. De groei door de schaal is daarmee afhankelijk van het eigen functioneren. Veel gemeenten werken al met een evaluatieafhankelijke groei door de schaal en de huidige cao biedt daarvoor ook de mogelijkheid. Ze zijn nu echter nog niet verplicht om een koppeling tussen beloning en prestatie te maken. De themagroep vindt dat een gemiste kans om de dialoog tussen medewerker en leidinggevende over ontwikkeling en resultaten te stimuleren. Het openschalensysteem biedt bovendien meer mogelijkheden om tussen medewerkers onderscheid aan te brengen in de groei door de schaal.

Ook pleit de themagroep voor het verankeren van een evaluatie-afhankelijke uitkering voor medewerkers die op het maximum van hun schaal zitten. Dit komt dan in de plaats van de huidige functioneringstoelage zoals genoemd in artikel 3.8 in de cao. Bij deze toelage gaat het om de mogelijkheid om deze toe te kennen, terwijl de themagroep dit liever als een recht vastgelegd ziet in de cao.
openschalensysteem
Afbeelding: samennaareencao.nl

Verlof
De themagroep verlof concludeerde dat het geen meerwaarde heeft om allerlei aparte bovenwettelijke verlofvormen te hanteren. Ze adviseren om de verschillende vormen op te nemen in het Individueel Keuzebudget (IKB). Dit legt mogelijk extra druk op de gemeentelijke begroting. Om die reden kan alsnog voor een budget worden gekozen dat alleen inzetbaar is in tijd. Maar de werkgroep vindt uitbreiding van het IKB de meest logische richting.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

49863 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris