Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Bonden opnieuw uitgenodigd voor onderhandelingen CAO Gemeenten

8 juli 2021 – De VNG en WSGO hebben de bonden (opnieuw) uitgenodigd om het overleg over een nieuwe cao gemeenten na de zomer zo snel mogelijk te hervatten en af te ronden. Zij zijn van mening dat er in overleg goede stappen gezet kunnen worden.

Sinds februari on hold
Werkgevers en bonden onderhandelden sinds november vorig jaar over een nieuwe gemeente cao voor 2021, maar de bonden legden dit overleg in februari stil, vanwege een teleurstellend bod van de werkgevers. Belangrijkste struikelblok vormt het loonbod: 0,5 procent loonsverhoging in 2021 en een eenmalige uitkering van 300 euro bruto. De bonden willen echter 2,75 procent en een extra eenmalige uitkering van 200 voor medewerkers in vitale functies. Ook willen de bonden een bovenwettelijke verlofnorm van 8 dagen, 2 dagen meer dan wat de werkgevers bieden. Maar dit is volgens de werkgevers in de huidige financiële positie van gemeenten en de situatie van veel andere werkenden niet uit te leggen.

De werkgevers hebben vertrouwen in een goed overleg. “In de afspraken over verlof, toch een omvangrijk en ingewikkeld dossier, zijn we al vergevorderd. En afspraken over thuiswerken zouden we meteen kunnen maken, maar blijven nu onnodig uit, terwijl werkgevers én medewerkers er dringend behoefte aan hebben”, schrijven de werkgevers in hun brief aan de bonden.

Bonden aan zet
In mei nodigden de werkgevers de bonden ook al uit het overleg te hervatten. Zij stelden toen al dat hun bod geen eindbod is en dat ze bereid zijn hierover verder te onderhandelen. Volgens de werkgevers zijn nu de bonden aan zet. “U beperkt uw reactie op ons bod tot de constatering dat het niet genoeg is en dat u meer wilt. We komen echter alleen tot een nieuwe cao als beide partijen, dus ook de vakbonden, bereid zijn om stappen naar elkaar te zetten, en zo te ontdekken waar we wel en niet uit gaan komen. We nodigen u daarom van harte uit om snel een overleg te starten met een nieuw bod van uw kant”, aldus de VNG en WSGO.

CAO’s Rijk en Provincies
Ook de onderhandelingen voor nieuwe cao’s voor rijks- en provincieambtenaren liggen al maanden stil. Begin juni werden de gesprekken over een nieuwe rijkscao hervat na een nieuw bod van de werkgever. Dat werd echter al snel weer afgebroken omdat het bod volgens de bonden te slecht was om serieus over verder te onderhandelen. Onderhandelaars voor een nieuwe cao provincies gaan morgen en zaterdag weer in gesprek.

In mei nodigden de werkgevers de bonden ook al uit het overleg te hervatten. Zij stelden toen al dat hun bod geen eindbod is en dat ze bereid zijn hierover verder te onderhandelen.

Lees hier de brief van de VNG en WSGO aan de bonden.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2021 Ambtenarensalaris