Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

CAO Gemeenten ver weg

23 maart 2021 – Er is nog geen zicht op een nieuwe gemeente cao. Het overleg werd afgelopen maand stilgelegd, omdat het bod van de werkgevers volgens de bonden nog ver onder de maat is.

De werkgevers zijn van mening dat ze gezien de financiële situatie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders een net bod hebben gedaan. Dat bod bestaat uit een loonsverhoging van 0,5 procent per 1 april en een eenmalige uitkering van 300 euro bruto. Ook bieden de werkgevers een vergoeding van 2 euro per dag dat thuis gewerkt wordt.

Rekening houdend met de financiële situatie van gemeenten hebben de bonden hun looneis bijgesteld van 3,5 naar 2,75 procent en stellen zij een eenmalige uitkering van 200 euro netto voor, voor iedereen die in fysiek contact met burgers komt. De VNG gaat daar niet in mee. Ook een thuiswerkbudget voor bijvoorbeeld het creëren van een goede thuiswerkplek, heeft de VNG van tafel geveegd.

Verlofnorm van zes dagen
Daarnaast beloven de werkgevers, in het kader van verlofharmonisatie, onder meer een bovenwettelijke vakantie van zes dagen vanaf 2022 met een opbouw naar de verlofnorm in vijf jaar en een afbouw naar de verlofnorm in zeven jaar. Ook wil de VNG vanaf volgend jaar het sparen van verlof mogelijk maken, op zo’n manier dat het recht doet aan vitaliteit en met een maximale spaartermijn van tien jaar. Daarmee wil de VNG voorkomen dat het een glijbaan naar prepensioen wordt. De bonden eisen echter een bovenwettelijke verlofnorm van 8 dagen waarbij in 10 jaar naar de verlofnorm wordt afgebouwd. Verder nemen de bonden het volledige advies van de werkgroep Verlof en Vitaliteit over.

Geen tegenbod vakbonden 
Na het laatste bod van de VNG hebben de bonden geen tegenbod meer gedaan. Vooralsnog houden ze vast aan hun eisen. De VNG zegt echter “Gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders is dat onrealistisch en niet uit te leggen.”

Een zelfde situatie speelt bij de rijksoverheid en provincies. Ook daar liggen de onderhandelingen momenteel stil.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50375 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris