Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Meer informatie

CAO-onderhandelingen Gemeenten vastgelopen

15 april 2019 – De onderhandelingen voor een nieuwe gemeente cao zijn vastgelopen. De bonden gaan niet akkoord met het loonbod van 4,9 procent voor twee jaar en zijn uit het overleg gestapt.

Blijf nu op de hoogte

49159 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates
Het laatste voorstel van de VNG is volgens de bonden zo respectloos en onbegrijpelijk dat verder onderhandelen geen zin heeft.

Afgelopen maand kwam de VNG nog met een loonbod van 4,5 procent, wat volgens VNG koopkrachtbehoud betekent. De bonden willen echter echte koopkrachtverbetering. Hun voorstel van 7,55 ligt dan ook een stuk hoger. Met het huidige bod van de werkgever, staan de onderhandelaars nog steeds ver uit elkaar. De bonden spreken van een ‘respectloos bod’. In het bod van de VNG zit een verhoging van 3 procent voor dit jaar. Door van het overleg weg te lopen laten de bonden dit liggen, aldus de VNG.

Naast het teleurstellende loonbod, missen de bonden ook bereidheid te investeren in duurzaam werken. Volgens FNV wil de VNG wel verlofharmonisering, maar geen breed vitaliteitsbeleid invoeren. Dat betekent dat leeftijdsdagen worden afgeschaft, zonder een alternatief voor oudere werknemers. Ook zou er in de ogen van FNV geen fatsoenlijk overgangsrecht komen, zodat een deel van de medewerkers verlofdagen moet inleveren.

De bonden lieten eerder al weten dat zij de verlofharmonisering alleen willen uitvoeren onder voorwaarde dat er een breed vitaliteitsbeleid komt met een landelijke afspraak over extra verlof voor oudere gemeenteambtenaren. Die groep moet minder kunnen werken met behoud van 50 procent loon over de ingeleverde uren. Daarnaast moet er een vitaliteitsbudget komen voor ambtenaren die dreigen uit te vallen. Voor de VNG is dit onbespreekbaar.

Volgens de bonden heeft verder onderhandelen op dit moment geen zin. Ze gaan eerst in gesprek met de achterban en sluiten acties niet uit. Aan de andere kant laat VNG weten bereid te zijn ‘forse stappen richting de vakbonden te maken. Als de vakbonden dat ook doen, is er kans op een goede cao.’

Door: Redactie Ambtenarensalaris