Hogere vergoeding raadsleden kleine gemeenten

5 november 2018 – Gemeenteraadsleden van gemeenten met minder dan 24.000 inwoners, krijgen een hogere vergoeding van 959 euro per maand. Daarmee wordt de vergoeding gelijk aan die van gemeenten met 24.000 tot 40.000 inwoners. Dat schrijft minister Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

Blijf nu op de hoogte

45079 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

De raadsvergoeding voor 2.442 raadsleden van 147 gemeenten gaat met terugwerkende kracht omhoog vanaf de installatie van de nieuwe gemeenteraden op 29 maart 2018. Voor sommige van de betreffende raadsleden betekent de verhoging bijna een verviervoudiging van hun vergoeding.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt voor 2018 10 miljoen euro beschikbaar. Structureel komt dit bedrag beschikbaar vanuit het Gemeentefonds. Minister Ollongren: “Het werk van raadsleden is in onze democratie heel belangrijk. Ook raadsleden van kleinere gemeenten zoals Terschelling, Tubbergen en Tholen steken vaak veel tijd in contact met inwoners en bedrijven, werkbezoeken en het controleren van hun colleges. Met een hogere vergoeding blijft het raadswerk in kleinere gemeenten aantrekkelijk. Ook nu gemeenten steeds meer nieuwe taken en opgaven krijgen door decentralisaties. Goede raadsleden zijn om die reden extra belangrijk geworden.”

Eerder ontvingen raadsleden van kleinere gemeenten tussen de 251 en 618 euro per maand. Raadsleden besteden gemiddeld 16 uur per week aan hun raadswerk. De meesten hebben daarnaast een betaalde baan.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer.

Door: Redactie Ambtenarensalaris