Als eerste op de hoogte

48508 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Verlofmogelijkheden CAO Gemeenten bij schoolsluiting

14 december 2021 – Basisscholen en de buitenschoolse opvang gaan komende week al dicht. Een week voordat de kerstvakantie begint. Dat heeft het kabinet vanavond bekendgemaakt. Voor veel werkende ouders betekent dit een hoop geregel voor de opvang van de kinderen en het combineren van werk en gezin.

Welke verlofmogelijkheden u als gemeenteambtenaar heeft, hebben we voor u op een rij gezet.

Calamiteitenverlof
Heeft u schoolgaande kinderen en lukt het u niet om hiervoor opvang te regelen, dan kunt u een beroep doen op calamiteitenverlof (of kort verzuimverlof) zoals geregeld in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). Calamiteitenverlof is bedoeld voor het oplossen van een dringend probleem. Het verlof kent geen maximum duur, maar is afhankelijk van de situatie. In de regel wordt calamiteitenverlof verleent voor een paar uur tot een paar dagen.

Heeft u langer verlof nodig dan het calamiteitenverlof, dan kunt u vakantie, ouderschapsverlof of onbetaald verlof opnemen. Dit kan voor u nadelig zijn. Uw werkgever mag u ook niet verplichten om verlof op te nemen. Daarom is het raadzaam samen met uw werkgever tot een oplossing te komen. U kunt dan denken aan een andere verdeling van uw werktijden of het later inhalen van niet-gewerkte uren.

Vakantie
Uw werkgever mag u niet verplichten om verlof op te nemen voor de zorg voor uw kinderen. Kiest u er toch voor een week vrij te nemen, dan kost u dat uiteraard vakantiedagen. Overleg daarom met uw werkgever hoe u deze week het beste door kunt komen zonder dat het u veel vrije uren kost en ten koste gaat van uw werkzaamheden.

Ouderschapsverlof
U kunt er in overleg met uw werkgever ook voor kiezen ouderschapsverlof op te nemen. Als gemeenteambtenaar heeft u recht 13 weken betaald ouderschapsverlof (art. 6.10 cao gemeenten).

Onbetaald verlof
De cao gemeenten biedt ook de mogelijkheid voor onbetaald verlof. Dit is geregeld in art. 6.14. Ook dit verlof kunt u in overleg met uw werkgever inzetten om de periode van schoolsluiting door te komen. Om gebruik te kunnen maken van onbetaald verlof moet u wel minimaal 12 maanden in dienst zijn.

Zorgverlof alleen bij ziekte
Een andere vorm van verlof is zorgverlof. Dit verlof is bedoeld voor het verlenen van zorg aan bijvoorbeeld uw zieke kind. Dit verlof kunt u niet gebruiken gedurende de schoolsluiting, tenzij uw kind in die periode ziek is. Moet u een beroep doen op zorgverlof, dan komt hiervan 50 procent voor uw eigen rekening (zie art.6.7 van de cao gemeenten). Hoe u dit verlof verrekent, overlegt u met uw werkgever. Een voorbeeld is verrekening met bovenwettelijke vakantieuren.

 

 

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

48508 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris