Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

VNG en WSGO bieden 8 procent in 2 jaar

21 november 2022 – De werkgevers VNG en WSGO hebben een nieuw bod gedaan in de onderhandelingen voor een nieuwe cao gemeenten: in twee jaar 8 procent erbij en 2 extra bovenwettelijke vakantiedagen. Hoewel de VNG spreekt van ‘een nette loonafspraak’, zijn de bonden van mening dat er nog onvoldoende waardering uit spreekt.

8 procent in twee jaar
In het nieuwe bod gaan de werkgevers van een eenjarige naar tweejarige cao en verhogen ze het loonbod met 4,75 procent. De werkgevers verhoogden het loonbod eerder van 2,5 naar 3,25 procent voor een cao van een jaar. Nu verandert dat in een loonbod van 8 procent in twee jaar. Die verhoging gebeurt in twee stappen: met 5 procent per 1 februari 2023 en 3 procent per 1 april 2024.

Van 6 naar 8 bovenwettelijke vakantiedagen
Naast het loonbod stellen de werkgevers voor het aantal bovenwettelijke vakantiedagen te verhogen van 6 dagen (43,2 uur) nu naar 7 (50,4 uur) per 2 januari 2023 en 8 dagen (57,6 uur) per 1 januari 2024.

Nette loonafspraak
De VNG geeft aan dat het niet het laatste bod van de werkgevers is, maar vindt dat hiermee wel een stap is gezet naar een nette loonafspraak die zich kan meten met andere cao’s bij de overheid en in de markt. De bonden zijn echter van mening dat uit het nieuwe loonbod nog onvoldoende waardering blijkt.

Achterban aan zet
De bonden willen nu via online bijeenkomsten en werkbezoeken peilen hoe de achterban tegen het bod van de VNG en WSGO aankijkt. Ook vragen ze de achterban het loonbod een cijfer te geven. Dat willen ze vervolgens aan de werkgevers terugkoppelen waarna er voor de kerst nog een nieuw overleg wordt ingepland. FNV laat al weten dat als het voor de achterban niet genoeg blijkt te zijn om tot een goede cao te komen, er stevige acties volgen.

Reële wensen
Tegelijkertijd maken de VNG en WSGO zich zorgen over de omvang van de eisen van de vakbonden en de bereidheid om stappen te zetten naar een reële en marktconforme afspraak. Zij hopen dat de gesprekken van de vakbonden met hun achterban leiden tot meer reële wensen voor een nieuwe cao.

Bekijk hier het actuele bod van de VNG en WSGO en een vergelijking van dit bod met het bod van de bonden.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50332 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris