Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

1,6 procent structureel en 500 euro eenmalig in CAO MBO

29 juni 2021 – Medewerkers in het mbo krijgen er komende maand 1,6 procent bij. Ook ontvangen ze een eenmalige bonus van 500 euro. Dat is afgesproken in het onderhandelaarsakkoord voor een kortlopende cao van 15 mei tot 1 december 2021.

“Dit is voor nu het maximaal haalbare”, zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder die namens de AOb voor het mbo onderhandelt. Met de gemaakte afspraken krijgen alle mbo-medewerkers de loonruimte die het ministerie van Onderwijs heeft toegezegd. De eenmalige uitkering van 500 euro is bruto en wordt naar rato van het dienstverband uitbetaald.

Betere carrièreperspectieven
Van Gelder spreekt van een ‘poencao’, maar geeft aan dat er ook een goede basis is gelegd om het carrièreperspectief te verbeteren. Zo wil de AOb dat docenten de beter betaalde LC-functie kunnen krijgen zonder dat ze hiervoor de klas uit hoeven. Van Gelder: “Het moet duidelijk zijn aan welke eisen -bijvoorbeeld scholing- medewerkers moeten voldoen om promotie te maken.” In het akkoord is opgenomen dat mbo-instellingen dit duidelijk moeten vastleggen. Daarnaast mag het opschalen van docenten naar een hogere salarisschaal -de functiemix- niet verslechteren. “De verhouding LB en LC moet stabiel blijven zeker nu we nog verder hierover aan het praten zijn”, aldus de AOb-voorzitter.

Samen optrekken
Als belangrijke winst in het akkoord noemt Van Gelder dat de bonden en MBO-raad samen optrekken richting het ministerie van Onderwijs voor meer geld. Er is volgens de onderhandelaars 90 miljoen euro structureel nodig om bij alle mbo-instellingen de functiemix te kunnen doorvoeren. Ook willen beide partijen zich ervoor inzetten dat alle mbo-scholen recht krijgen op de jaarlijkse 50 miljoen subsidie uit het Convenant Leerkracht van 2008. Op dit moment profiteert alleen de Randstad van de subsidie. “Dat leidt tot een niet uit te leggen verschil binnen het mbo”, volgens Van Gelder.

Bekijk hier het volledige onderhandelaarsakkoord cao MBO 2021.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

41664 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris