Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

2 procent erbij in nieuwe CAO HBO

16 september 2021 – Een loonsverhoging van 2 procent en een eenmalige uitkering van 880 euro. Dat hebben de bonden en de Vereniging Hogescholen afgesproken in het principeakkoord voor een nieuwe cao hbo.

De eenmalige uitkering van 880 euro is bruto en geldt naar rato van het dienstverband. Per 1 februari 2022 gaan de salarissen met 2 procent omhoog. Dat percentage is dan van toepassing op een periode van 15 maanden. Volgens AOb-bestuurder Douwe van der Zweep loopt het percentage goed in de pas met de nieuwe cao mbo (1,6 procent in 6,5 maanden) en universiteiten (2 procent in 15 maanden).

Een heikel punt in de onderhandelingen vormden de stijgende pensioenpremies dit jaar en komend jaar. Die leggen een druk op de loonruimte. Van der Zweep is dan ook tevreden met het resultaat: “We zijn uiteindelijk op een percentage uitgekomen waar iedereen mee kan leven.”

Werkdruk en vitaliteit
Ook zijn er afspraken gemaakt over belangrijke onderwerpen als werkdruk en vitaliteit. Afgesproken is dat hogescholen de werkdruk bij de bron aanpakken. De Vereniging Hogescholen spreekt in dit kader van ‘het herontwerp van het onderwijs toetsen aan de principes van doceerbaarheid, organiseerbaarheid, studeerbaarheid en betaalbaarheid.’ De huidige werkdrukplannen dateren van voor corona en houden er geen rekening mee dat er steeds meer online wordt gewerkt. Doel van deze aanpak is de werkdruk aan de voorkant te voorkomen in plaats van aan de achterkant te bestrijden.

Thuiswerkbeleid
Over thuiswerken zijn nog geen nieuwe afspraken gemaakt. Hiervoor willen de onderhandelaars een jaar ervaring op doen met onderwijs tijdens en na corona om dan te beslissen of verdere afspraken nodig zijn.

De cao werd eerder met negen maanden verlengd tot 1 oktober 2021. In april zegden de bonden de cao op om een nieuwe verlenging te voorkomen en druk te zetten op de onderhandelingen.

Als de achterban met het akkoord instemt, geldt de cao van 1 januari 2021 tot 1 april 2022.

Bekijk hier het volledige principeakkoord CAO HBO 2021 – 2022.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2021 Ambtenarensalaris