Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Meer informatie

CAO-inzet HBO bekend

19 februari 2020 – Bonden en werkgevers hebben hun inzet voor een nieuwe cao HBO bekend gemaakt. De eisen liggen nog ver uit elkaar. “Het zal doorwerken worden om op 1 april een nieuwe cao te hebben”, aldus AOb-bestuurder Douwe van der Zweep.

Blijf nu op de hoogte

48082 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Salaris en looptijd
De onderhandelingen starten komende maand. De bonden zetten in op een stevige salarisverhoging van 5 procent voor een cao van 1 jaar. Daarbij pleiten de bonden voor een duidelijker onderscheid in functieschalen 11 en 12 en heldere regels over doorstroom naar een hogere schaal. Ook moet er sprake zijn van belonen naar wat je vraagt. “Vraag je masterniveau, dan hoort daar gewoon schaal 11 bij,” legt Van der Zweep uit.

De werkgevers doen nog geen concreet loonbod en gaan voor een tweejarige cao. “Een langere looptijd betekent rust voor medewerkers en hogescholen en het geeft hogescholen de gelegenheid om
cao-afspraken in te voeren en goed te implementeren”, schrijft de Vereniging Hogescholen.

Naleving
Voor de bonden is ook de naleving van de cao een belangrijk onderwerp in de onderhandelingen. Hiervoor willen de bonden een stichting naleving in het leven roepen. Het nakomen van gemaakte cao-afspraken kan en moet beter volgens de bonden.

Duurzame inzetbaarheid
Het urenbudget voor duurzame inzetbaarheid willen de werkgevers koppelen aan professionalisering. Volgens de werkgevers werkt de huidige regeling niet. Medewerkers zouden niet weten wat ze met de uren aanmoeten waardoor stuwmeren aan DI-uren ontstaan. De regeling zou de werkdruk juist verhogen. De werkgevers willen de regeling daarom vereenvoudigen en beperken. De 80 uur (voor een fulltimer) worden voortaan alleen nog ingepland voor ontwikkeling, inzetbaarheid en leren en het sparen van uren komt te vervallen.

Ook verlaging van de werkdruk staat hoog op de agenda met meer lucht in het rooster.

Bekijk hier de volledige inzet van de bonden
Bekijk hier de volledige inzet van de werkgevers

Door: Redactie Ambtenarensalaris