Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Meer informatie

Grote salarisverschillen tussen HBO-docenten

21 november 2019 – De salarissen van docenten in het hbo lopen sterk uiteen. Dat blijkt uit een analyse van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Vooral Hogeschool Leiden houdt de salarissen laag.

Blijf nu op de hoogte

47585 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

16 procent van alle hbo-docenten blijkt ongeveer hetzelfde te verdienen als leraren in het basisonderwijs. Van de 15 grootste hogescholen springt Hogeschool Leiden eruit. Bijna de helft van de Leidse docenten zit in salarisschaal 10, wat ongeveer overeenkomt met het salaris van een leraar basisonderwijs. Volgens de cao hbo ben je dan instructeur in plaats van docent.

©HOP. In fte. Bron: Vereniging Hogescholen. Inclusief docerend personeel in lagere schalen.

Als argument noemt Leiden onder andere dat de school inzet op intensief onderwijs met meer docenten dan andere hogescholen in de randstad. Met 19 studenten per docent, blijft er minder geld over voor de salarissen. Maar volgens de AOb krijgen docenten op scholen met een gelijke of zelfs lagere student-docent-ratio, beter betaald. Voorbeelden zijn hogeschool Zuyd (17 studenten per docent) en Fontys (19 studenten per docent).

Volgens AOb-bestuurder Douwe Dirk van der Zweep zijn de verschillen enorm. “Over de hele linie gaan hogescholen er niet goed mee om. Ze misbruiken de vrijheid die ze hebben om hun eigen functies te maken.” Hogeschool Leiden zou van salarisschaal 10 een normale loonschaal willen maken wat volgens Van der Zweep ook op andere hogescholen gebeurt. “Dat kan niet. Als je docenten op masterniveau wilt, dan moet je ze ook zo betalen.”

Een vaste aanstelling helpt docenten om zich hard te maken voor plaatsing in de juiste loonschaal. “Daarom hebben we de afgelopen jaren ook gestreden om het aantal tijdelijke contracten te verminderen”, aldus Van der Zweep.

Door: Redactie Ambtenarensalaris