Leraren mogen staken, maar meer geld komt er niet

6 november 2017 – Leraren in het basisonderwijs gaan de komende maanden weer staken voor een hoger salaris en minder werkdruk, maar op meer geld hoeven ze niet te rekenen. Dat blijkt uit een gesprek van onderwijsminister Slob met het Algemeen Dagblad.

Slob wil graag met de leraren om tafel over de besteding van de 700 miljoen die het kabinet beschikbaar stelt voor de salarissen en werkdruk. Maar hij is duidelijk, hij moet het doen met het regeerakkoord. “Ze krijgen echt een fors bedrag. Veel andere sectoren krijgen helemaal niets”, aldus de minister voor het primair- en voortgezet onderwijs.

Het is dan ook zeer de vraag wat nieuwe acties opleveren. “Ze hebben het volste recht te staken. Mijn politieke werkelijkheid is het bedrag dat er nu ligt: 700 miljoen euro om in het basisonderwijs de salarissen te verbeteren en de werkdruk te verlagen.”

Wel wil de minister graag op korte termijn met de leraren in gesprek om met hen te bepalen waar het geld aan besteed wordt, want geeft hij aan “als ik niet met concrete plannen kom, krijg ik ook het geld niet van de minister van FinanciĆ«n. Ik wil het liefst door de docenten zelf gedragen plannen.”

Vakbond AOb is verbaasd over de woorden van Slob dat er niet meer geld komt. “We moeten nog in gesprek, maar de uitkomst staat vast. Vreemd”, zegt AOb-bestuurder Eugenie Stolk. De bond begrijpt dat de 900 miljoen die PO-front vraagt voor het gelijktrekken van de salarissen met het voortgezet onderwijs niet op de eerste dag van een nieuw kabinet beschikbaar is. “Maar wel moeten afspraken mogelijk zijn om dat in een aantal jaren te realiseren. Gooi de deur niet dicht minister, maar kom met een deltaplan, een meerjaren-investeringsagenda.” Een eerste verbetering zou volgens onderwijsvakbond AOb al kunnen zijn het naar voren trekken van de 430 miljoen euro voor het verminderen van de werkdruk.

Komende week gaat de minister weer met de leraren, bonden en werkgevers verenigd in PO-front in gesprek.

Door: Redactie Ambtenarensalaris