Lerarenloon vergelijkbaar met andere hbo’ers

17 mei 2018 – Hbo’ers in het onderwijs verdienen ongeveer net zo veel als anderen met een hbo-diploma. Dat blijkt uit de factsheet ‘Arbeidsmarktrendement van ho-studierichtingen‘ van het CBS.

Blijf nu op de hoogte

40711 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

In opdracht van het ministerie van OCW onderzocht het CBS het arbeidsmarktrendement van studierichtingen in het hoger onderwijs. Daaruit blijkt dat tweederde van de hbo bachelors in de richting Onderwijs ook in het onderwijs werkzaam is. Het overgrote deel daarvan (86 procent) is afgestudeerd aan een lerarenopleiding. Uit de analyse van het CBS blijkt het uurloon van deze groep vergelijkbaar te zijn met de totale groep hbo’ers. Wel werken ze vaak minder uren, waardoor het maandloon lager ligt.

Opvallend is dat 20 procent van de hbo’ers met een onderwijsgerelateerde opleiding, na vijf jaar weer gaat studeren. Dat is volgens het CBS twee keer zo veel als bij de totale groep hbo-bachelors. Verder doen wo’ers die na een universitaire studie een verkorte lerarenopleiding volgen (postmasters), het goed op de arbeidsmarkt. Zij hebben vaker werk, vaker een vaste baan en minder vaak een uitkering dan de gemiddelde universitair afgestudeerde. 84 procent van deze groep werkt ook daadwerkelijk in het onderwijs. Van de wo-masters Onderwijskunde werkt meer dan de helft (51 procent) in de sector Gezondheids- en welzijnszorg.Door: Redactie Ambtenarensalaris