Middelbare scholen overtreffen verwachtingen met geld voor personeel

6 december 2017 – Middelbare scholen hebben sinds eind 2013 3.300 fte extra weten aan te trekken en te behouden. Daarvoor besteedden ze veel meer dan de extra 65 miljoen voor het aantrekken en behouden van personeel. Ondanks twijfels is dit bedrag dan ook goed besteed. Dat schrijft de VO-raad op basis van het rapport De FinanciĆ«le Staat van het Onderwijs 2016 van de Onderwijsinspectie.

Lange tijd bestond er binnen de politiek twijfel of het bedrag van 65 miljoen uit het Nationaal Onderwijsakkoord (NOA) van 2013 goed besteed was. Nu blijkt dat dit ongegrond was. Sinds het extra geld dat eind 2013 beschikbaar kwam, blijken middelbare scholen aanzienlijk meer uitgegeven te hebben aan personeelsinzet. Van de 3.300 fte extra gaat het volgens de VO-raad om minimaal 2.400 fte docenten.

Blijf nu op de hoogte

25334 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Uit eerder onderzoek van de VO-raad bleek dat de verwachtingen ruim overtroffen zijn doordat scholen ook de eenmalige investering van 217 miljoen euro uit het Herfstakkoord hebben gebruikt om docenten in dienst te houden. Ook dat geld was volgens de raad nodig om na jarenlange bezuinigingen grotere klassen en verschraling van het vakkenaanbod tegen te gaan.

Van het ongewenste oppotten van geld is in het vo geen sprake. Uit de cijfers van de Onderwijsinspectie blijken de inkomsten in de periode van 2012 tot 2016 met 950 miljoen te zijn toegenomen terwijl de lasten stegen met 954 miljoen.

Door: Redactie Ambtenarensalaris