Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Oeso bevestigt lage salarissen en hoge werkdruk Nederlands onderwijs

12 september 2017 – Fors lagere salarissen, oudere leerkrachten, meer lesuren en vollere klassen. Zo staat het Nederlandse onderwijs er voor in vergelijking met andere Oeso-landen. Dat concludeert de Oeso, de organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling, in het vandaag verschenen rapport Education at a Glance 2017.

Vergeleken met andere Oeso-landen verdienen Nederlandse leraren best goed, maar flink minder dan hun collega’s in het bedrijfsleven. Dat verschil ligt in Nederland ver boven het Oeso-gemiddelde. Ter vergelijking: waar Nederlandse basisschoolleraren ongeveer 30 procent minder verdienen dan andere hbo’ers, ligt dat op Europees niveau op ‘slechts’ 15 procent.

Ook in het voortgezet onderwijs (vo) zijn die verschillen duidelijk aanwezig, maar wel een stuk kleiner. Het verschil met het bedrijfsleven is voor Nederlandse leraren in de onderbouw van het vo net zo groot als voor de gemiddelde Oeso-leraar, zo’n 12 procent. In de Nederlandse bovenbouw bedraagt het verschil ook 12 procent met de markt, maar loopt dat binnen de Oeso terug naar gemiddeld 6 procent.

Net als in Nederland, worden de salarissen ook in andere Oeso-landen hoger naarmate het onderwijsniveau toeneemt. Ook in andere landen verdient een basisschool leraar dus minder dan zijn collega in het voortgezet onderwijs.

De salarisverschillen zijn volgens de Oeso het belangrijkste obstakel voor het aantrekken van jonge mensen. Een zorgelijke ontwikkeling bij de toenemende vergrijzing.

Vergrijsd
Het Nederlandse onderwijs kent meer grijze haren dan andere Oeso-landen. Vooral het voortgezet onderwijs is sterk vergrijsd. De helft van de leraren in het vo is boven de 50 jaar. Op Oeso-niveau is dit 40 procent.

Ook valt op dat het aantal lesuren in Nederland relatief hoog is. In het po ligt dit op 930, een dikke 100 uur boven het Oeso-gemiddelde van 794. In het vo wordt gemiddeld 63 uur meer les gegeven dan in andere Oeso-landen.

Volle klassen
Met 17 leerlingen per leerkracht hebben Nederlandse docenten in het vo het relatief zwaarder dan hun collega’s in andere Oeso-landen, waar het gemiddelde op 13 leerlingen per onderwijzer ligt. Voor het basisonderwijs gaat het om een verschil van twee leerlingen, 17 tegenover 15, per leraar.

Zie ook het volledige rapport Education at a Glance 2017.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50354 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris