Onderhandelingen CAO VO vastgelopen op werkdruk
24 september 2024 – De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs zijn stukgelopen. De bonden en VO-raad worden het nog niet eens over het heetste hangijzer, de werkdruk. Om hun eisen kracht bij te zetten starten de bonden met acties. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).
Werkdruk als grootste obstakel
Volgens AOb-bestuurder Jelmer Evers staat de werkdruk voor hun leden met stip bovenaan en vormt het de belangrijkste reden dat medewerkers afbranden en starters al snel weer het onderwijs verlaten. De bonden willen dan ook afspraken maken over de klassengrootte, het maximum aantal lesuren en meer uren voor voor- en nawerk. Maar de bonden krijgen hier al maanden een harde nee op van de werkgevers. De werkgevers blijken alleen de afspraak te willen maken dat alle scholen binnen drie jaar het taakbeleid tegen het licht houden, maar daar kunnen docenten en ondersteuners volgens Evers helemaal niets mee. Daarom geven de bonden aan uitgepraat te zijn.
Lonen niet belangrijkste discussiepunt
Hoewel er nog geen concreet loonbod ligt, hebben de bonden wel inzicht gekregen in de financiële ruimte. Op basis daarvan lijken de salarissen niet het grootste discussiepunt in de onderhandelingen te zijn, schrijft de AOb.
Nieuwe loonkloof uitgesloten
Zowel in het primair als voortgezet onderwijs, willen de bonden een nieuwe loonkloof tussen beide sectoren koste wat kost voorkomen. Daarom worden de lopende onderhandelingen in het primair onderwijs op de voet gevolgd. De bonden hopen voor 1 oktober tot een akkoord voor het PO te komen. “Voor ons is het klip- en-klaar dat percentage en looptijd van de salarisverhoging in het PO ook voor het VO gaan gelden”, aldus Evers.
De bonden gaan nu eerst terug naar hun leden en zich beramen op acties.
Door: Redactie Ambtenarensalaris