Onderwijscoöperatie opgeheven, leraren aan zet

15 mei 2018 – De Onderwijscoöperatie stopt ermee. De samenwerking van bonden en vakverenigingen is niet langer houdbaar vanwege gebrek aan vertrouwen bij de beroepsgroep. Minister Slob roept leraren nu op tot een nieuwe, stevige beroepsorganisatie te komen.

Blijf nu op de hoogte

40712 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates
Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. |

Aanleiding van de brief is de motie die vorige maand werd ingediend door de Tweede Kamerleden Rog (CDA) en Van Meenen (D66). Slob betreurt dat de constructie van de Onderwijscoöperatie zoals die in 2011 is ontstaan, niet houdbaar is gebleken. Hoewel leraren mogen verwachten dat de vakbonden hen vertegenwoordigen, ervaren zij dat niet zo. Volgens de minister is de rol van de bonden in arbeidsrechtelijke zaken “onbetwist”, maar is ook gebleken “dat diverse groepen in het onderwijsveld inmiddels vraagtekens zetten bij hun legitimiteit op de vakinhoudelijke vertegenwoordiging.”

Nu de Onderwijscoöperatie er mee stopt, ligt de bal bij de leraren om een “nieuwe, stevige beroepsorganisatie” te vormen. Slob biedt daarbij zijn hulp aan.

Onderzoek doelmatigheid bestedingen
Verder laat de minister weten onderzoek te laten doen naar de besteding van het overheidsgeld dat sinds de oprichting aan de Onderwijscoöperatie is besteed. In de brief uit hij zijn twijfels over de doelmatigheid van die bestedingen.

Lees hier de brief van minister Slob aan de Tweede Kamer. 

Door: Redactie Ambtenarensalaris