Ook basisschooldirecteuren gaan actievoeren

19 juli 2018 – Veel (adjunct-)basisschooldirecteuren verdienen in de nieuwe cao primair onderwijs minder dan de bestbetaalde leraren. Daarom gaan ze na de zomer actievoeren voor zichzelf. Dat meldt de NOS.

Blijf nu op de hoogte

42155 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Afgelopen maand werd bekend dat leraren er gemiddeld 8,5 procent op vooruit gaan en een bonus van een 42 procent van hun maandsalaris krijgen. Voor directeuren, conciƫrges, klassenassistenten en ander ondersteunend personeel, ziet de nieuwe cao er een stuk minder rooskleurig uit. Zij moeten het doen met een salarisverhoging van 2,5 procent en krijgen geen bonus.

De afspraken in de nieuwe cao zijn het resultaat van de 270 miljoen in het regeerakkoord die specifiek is uitgetrokken voor de lerarensalarissen. De overige 20 procent van de werknemers in het basisonderwijs gaat niet naar een hogere salarisschaal. Ondanks dat driekwart van de schoolleiders akkoord ging met het cao-akkoord, in het belang van de leraren, zijn ze voor zichzelf niet tevreden. Daarom blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) dat 91 procent van de leidinggevenden vindt dat er nu acties moeten komen voor schoolleiders.

Ook onvrede bij ondersteuners
Ook ondersteuners, orthopedagogen en schoolpsychologen hebben gemengde gevoelens bij het cao-akkoord. “Iedereen in het basisonderwijs heeft lang op de nullijn gestaan, dus een extra inhaalbeweging – ook voor het ondersteunend personeel – zou plezierig zijn geweest”, aldus Jan Boersma van de FNV.

Orthopedagogen en schoolpsychologen verdienen in de nieuwe cao in sommige gevallen minder dan intern begeleiders, ondanks de complexere zorgvraag, omdat intern begeleiders wel onder de nieuwe salarisschalen vallen. De Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen geeft aan geen aansluiting te hebben met een vakbond die namens hun achterban onderhandelt. Zij hopen dit voor de volgende onderhandelingen wel geregeld te hebben.

Door: Redactie Ambtenarensalaris