Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Meer informatie

Salarissen met 2,6 procent omhoog in nieuwe CAO Onderzoekinstellingen

6 februari 2020 – Bonden en werkgeversorganisatie WVOI hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt voor een nieuwe cao onderzoekinstellingen voor 2020. Er is onder andere een loonsverhoging van 2,6 procent per 1 januari 2020 afgesproken.

Blijf nu op de hoogte

47941 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

De salarisverhoging van 2,6 procent ligt een stuk lager dan de 5 procent waar de bonden op ingezet hadden. Maar voor een cao met een looptijd van een jaar is het een mooi resultaat volgens AOb-onderhandelaar Donald Pechler. “De meeste cao’s hebben een langere looptijd en dan is het percentage hoger. De 2,6 procent in één jaar kun je, zeer grofweg, vergelijken met 5 procent in twee jaar. Dat klinkt al heel anders.” Volgens Pechler loopt de loonsverhoging met het huidige percentage in de pas met de verhoging in het primair onderwijs. Ook worden salarisverhogingen die minder dan 1.000 euro bruto per jaar bedragen, eenmalig tot 1.000 euro aangevuld. Daarnaast wordt het minimumsalaris in de laagste salarisschalen verhoogd naar 14 euro bruto per uur.

Duurzame inzetbaarheid
Ook komt er in de cao een nieuw hoofdstuk over duurzame inzetbaarheid. Faciliteiten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en verbetering werk-privébalans worden hierin expliciet gemaakt zodat bespreking ervan makkelijker wordt.

Generatieplan
Het generatieplan in de cao OI 2018 – 2019 liep tot 31 december 2019. Dit plan wordt in aangepaste vorm voortgezet. “Vanaf vijf jaar voor hun AOW hebben medewerkers recht op vermindering van de werktijd met één of twee dagen. De werkgever betaalt over het verlof vijftig procent van het loon en de pensioenopbouw en de premieverdeling blijft zoals die was”, aldus Pechler.

Maatschappelijk verlof
Medewerkers krijgen recht op twee dagen maatschappelijk verlof per jaar. Deze dagen zijn bedoeld voor ‘maatschappelijke activiteiten die de sociale samenhang in de maatschappij verbeteren’. Voor dit verlof komt de helft van het aantal uur voor rekening van de medewerker. De andere uren zijn voor rekening van de werkgever.

De komende tijd kunnen de achterbannen van bonden en werkgever zich over het akkoord uitspreken. Na instemming wordt het akkoord omgezet in een definitieve cao.

De cao loopt van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020.

Bekijk hier het volledige onderhandelaarsakkoord CAO Onderzoekinstellingen 2020.

Door: Redactie Ambtenarensalaris