Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Meer informatie

Tweede Kamer: brief loonruimte onderwijs moet openbaar zijn

28 maart 2019 – De loonruimtebrief van het ministerie van OCW moet openbaar zijn. Daarvoor pleit een meerderheid in de Tweede Kamer naar aanleiding van een motie over dit onderwerp, meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Blijf nu op de hoogte

49392 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Voordat de cao-onderhandelingen van start gaan, ontvangen schoolbesturen een zogenaamde ruimtebrief van het ministerie. Hierin staat wat de maximale loonruimte is. Deze brief is niet inzichtelijk voor de bonden en geeft daarmee een ongelijke onderhandelingspositie, vindt PvdA-kamerlid Kirsten van den Hul die de motie indiende met D66, GroenLinks en SP. Het is daardoor onduidelijk of schoolbesturen de loonruimte ook daadwerkelijk voor de salarissen gebruiken. “Het is de hoogste tijd voor een eerlijke onderhandelingspositie voor leraren, schoolleiders en onderwijsondersteuners”, aldus Van den Hul. De motie krijgt steun van de PVV, Partij voor de Dieren, DENK en Forum voor Democratie.

Er werd gister ook gestemd over twee andere onderwijsmoties. Zo wil een meerderheid in de Tweede Kamer dat de regering kijkt naar de effecten van het instellen van een minimumpercentage dat schoolbesturen moeten uitgeven aan onderwijspersoneel.

Tot slot is D66-kamerlid Paul van Meenen van mening dat de regering samen met leraren, schoolleiders en besturen de hoofdlijnen van de begroting moet omschrijven. Ook zijn motie behaalde een ruime meerderheid. Dit betekent dat medezeggenschapsraden in het primair- en voortgezet onderwijs hier instemmingsrecht op krijgen. Wel vindt de AOb dat er een duidelijke definitie moet komen wat precies onder de hoofdlijnen valt.

Door: Redactie Ambtenarensalaris