Universiteiten geven vaker vast contract

6 juli 2017 – Hoogleraren en docenten aan universiteiten krijgen vaker een vast contract. Afgelopen jaar kwamen er bijna duizend vaste krachten bij, waaronder steeds meer vrouwen. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU).

In 2016 daalde het aantal flexibele contracten naar 18 procent. Daarmee voldoen de Nederlandse universiteiten ruimschoots aan de afspraak in de cao 2015 – 2016 om het aandeel terug te brengen naar maximaal 22 procent. Ook met het meetellen van de tenure tracks als flexcontract, ligt het percentage met 21 onder het afgesproken maximum.

Meer vrouwen
Naast het dalende aantal flexibele dienstverbanden,┬áneemt ook het aantal vrouwen met een wetenschappelijke aanstelling toe. Afgelopen jaar was 38,3 procent van het wetenschappelijk personeel vrouw. Ook nam het aandeel vrouwelijke hoogleraren toe naar 19 procent. VSNU-voorzitter Karl Dittrich is blij met de cijfers die laten zien dat de universiteiten op de goede weg zijn, maar waarschuwt tegelijkertijd dat ‘er nog genoeg te doen is’ om het personeelsbeleid op het gebied van kwaliteit en diversiteit te verbeteren.

Door: Redactie Ambtenarensalaris