Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Universiteiten komen afspraak aanpak werkdruk nauwelijks na

4 december 2017 – Er komt nog weinig terecht van de afspraak in de cao Universiteiten over een plan van aanpak tegen werkstress. Volgens cao-afspraak zouden alle universiteiten eind dit jaar zo’n plan moeten hebben, maar alleen de Universiteit van Maastricht is die afspraak tot nu toe nagekomen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

In de cao werd afgelopen voorjaar afgesproken dat elke universiteit voor het eind van dit jaar een plan van aanpak oplevert over het terugdringen van de werkdruk en het bevorderen van duurzame inzetbaarheid. De afspraak werd gemaakt, omdat uit eerder onderzoek bleek dat 7 op de 10 universiteitsmedewerkers de werkdruk als hoog tot zeer hoog ervaart. Die verontrustende cijfers zijn voor de vakbonden de belangrijkste reden om snel concrete maatregelen te willen zien.

De Rijksuniversiteit Groningen had het plan in de zomer al af, maar volgens Jan Boersma van FNV is dit geen plan van aanpak. Een belangrijk onderdeel in het plan betreft een onderzoek naar werkdruk en werkstress begin 2018 dat vervolgens tot actieplannen per afdeling moet leiden. “Dit is feitelijk het vooruitschuiven van het probleem, geen plan van aanpak”, aldus Boersma. Boersma geeft aan dat universiteiten het probleem onderschatten. “Wat ik tot nu toe aantref zijn uitermate vage plannen. Je hoort wollig taalgebruik dat moet verhullen dat er bijna geen concrete maatregel wordt genoemd.”

Het universiteitspersoneel wil volgens Boersma de zekerheid dat er meer tijd komt voor het voorbereiden van colleges en onderzoek. Ook willen ze dat er een einde komt aan de versnippering van de tijd tussen onderwijs en onderzoek en moet de administratieve rompslomp aangepakt worden. “Helaas heb ik niet één zo’n maatregel gezien”, stelt Boersma teleurgesteld vast.

Marijtje Jongsma van de Vakbond voor de Wetenschap (Vawo) deelt haar zorg met Boersma. “Mijn grote zorg is dat veel maatregelen minimaal zijn. Je kunt wel een pingpongtafel in de pantry zetten, maar daarmee verdwijnt niet het feit dat zo’n 20 procent van het werk van het wetenschappelijk personeel onbetaald wordt gedaan.”

De meeste instellingen proberen voor het einde van het jaar met hun visie te komen, maar geven tegelijkertijd aan er nog niets over te kunnen zeggen.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50357 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris