Als eerste op de hoogte

48384 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Bonden gematigd optimistisch over CAO Politie

19 mei 2021 – De onderhandelingen over een nieuwe politie cao zijn vandaag officieel hervat. De onderhandelaars hopen begin juni een onderhandelingsresultaat te bereiken dat aan de achterban kan worden voorgelegd. De bonden lieten vorige week al weten gematigd optimistisch te zijn.

Eisen
Na dreiging van werkonderbrekingen tijdens de klassieker Feyenoord – Ajax, werd bekend dat de bonden weer in gesprek gaan met minister Grapperhaus. De bonden eisten de toezegging dat op korte termijn gesproken zou worden over het voortslepen van het cao-conflict, de weigering om politiemensen met voorrang te vaccineren, de nog steeds toenemende werk- en roosterdruk en het geweld van burgers waar politiemensen tijdens hun werk mee te maken hebben. De minister deelde de mening dat bespreking van deze problemen niet kan wachten tot een nieuw kabinet.

Voorzichtig optimisme
Jan Struijs, voorzitter van de NPB, liet na het eerste overleg op 11 mei namens de bonden weten ‘gematigd optimistisch’ te zijn. In een aantal verkennende gesprekken zijn de financiële en beleidsmatige mogelijkheden besproken om tot een nieuwe cao te komen. Daarbij is ook gesproken over de afspraken uit de concept-cao, beheersing van de werkdruk en over nieuwe afspraken voor medewerkers die geconfronteerd worden met geweld en bedreiging.

Een heikel punt in de besprekingen vormen de lonen en de waardering voor de enorme inzet die politiemensen juist ook in deze coronapandemie tonen.

Koopkracht
Het eerdere loonbod van 1,3 procent en twee eenmalige uitkeringen van 300 euro in de periode van 1 januari 2021 tot 1 juli 2022, vinden de bonden ver onder de maat. Zij houden vast aan een loonsverhoging van 2,5 procent en twee eenmalige uitkeringen van 350 en 300 euro in een periode van zestien maanden (tot 1 mei 2022). Die 2,5 procent is volgens de bonden realistisch, midden in de coronacrisis. Hiermee behouden politiemensen in ieder geval hun koopkracht tot het voorjaar van 2022 en houden ze in het gunstigste geval misschien iets meer over.

De komende weken worden de verschillende onderwerpen verder besproken. Begin juni wordt duidelijk of de uitkomsten voldoende zijn om tot een akkoord te komen.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

48384 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris