Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Meer informatie

7 procent salarisverhoging in drie jaar voor rijksambtenaren

28 mei 2018 – Rijksambtenaren krijgen er de komende drie jaar 7 procent salaris bij. Dat is het loonbod van minister Ollengren dat zij de bonden heeft gedaan. De minister spreekt over een “ruimhartig bod” van het kabinet.

Blijf nu op de hoogte

49233 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Acties nog niet van de baan
De eerste loonsverhoging van 2,75 procent zou al per 1 juli 2018 in kunnen gaan. De bonden zijn blij met de handreiking van de minister, maar waarschuwen tegelijkertijd dat de acties nog niet van de baan zijn. “Haar loonbod ligt ver onder onze eis van 3,5 procent voor één jaar. Mede omdat ze nu een driejarige cao voorstelt, gaan we ons beraden of dit voldoende kansen biedt om het overleg over de cao te hervatten”, aldus Marco Ouwerhand van FNV Overheid namens de bonden.

Meer dan gemiddeld
De minister hoopt snel verder te kunnen praten met de bonden om tot een nieuwe cao te komen. “De gesprekken met de bonden waren altijd al goed en ik hoop dat ze snel weer aan tafel komen. Ik vind 7 procent over drie jaar – waarvan 2,75 procent al per 1 juli – een mooi bod: we bieden meer dan de markt nu gemiddeld doet. Zo profiteren ook rijksambtenaren mee van de economische groei. Dat vind ik belangrijk, want we willen een goede werkgever zijn en goede mensen graag aantrekken en ook houden”, legt de minister uit. De gemiddelde cao-stijging in de markt bedroeg het afgelopen kwartaal 1,7 procent. Het vinden van loonruimte voor de rijksambtenaren is extra moeilijk vanwege de hogere ABP-pensioenpremies dit jaar en komend jaar.

Naast de lonen staan ook onderwerpen als roosterinnovatie met meer invloed van werknemers op hun rooster en keuzemogelijkheden wanneer het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering worden betaald, op de agenda voor een nieuwe cao Rijksoverheid.

Door: Redactie Ambtenarensalaris