Bonden voeren actie voor nieuwe cao Rijksoverheid

15 mei 2018 – Het ultimatum voor een nieuwe cao Rijk is verlopen. Minister Ollongren is niet tegemoet gekomen aan de looneis van 3,5 procent. Deze week vinden de eerste acties plaats. Dat meldt FNV namens de bonden.

Blijf nu op de hoogte

40712 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

De bonden stelden twee weken geleden een ultimatum om eindelijk een loonbod van de minister te krijgen, maar dat blijft nog steeds uit. In haar reactie schrijft de minister dat ‘er een gat zit tussen de financiële mogelijkheden en de eisen die worden gesteld’.

Ollongren vindt de eis van 3,5 procent in elk geval te veel. Volgens haar gaan de salarissen in het bedrijfsleven ook niet zo hard omhoog. Daarnaast stelt ze dat het kabinet extra geld kwijt is aan pensioenpremies voor ambtenaren en tegenvallers door de brexit en het terugschroeven van de gaswinning moet opvangen. Pas eind deze maand, bij de presentatie van de voorjaarsnota, weet de minister hoeveel geld er beschikbaar is voor een hoger ambtenarensalaris.

Minachting
“Dit is een minachting voor het eigen personeel”, reageert Marco Ouwehand van FNV Overheid namens de vakbonden. “We zijn al sinds december in onderhandeling. Al die tijd heeft de werkgever niks op tafel gelegd. Het kabinet roept andere werkgevers op tot loonsverhoging, maar geeft zelf niet thuis. Na bijna een half jaar praten wordt er nog steeds geen bod gedaan.”

Zoals de bonden al waarschuwden bij het ultimatum, volgen nu acties. De eerste actievergadering vindt deze week plaats bij de Inspectie SZW. Daarnaast staan er werkonderbrekingen gepland bij de Belastingdienst en de douane. Andere diensten, zoals de Dienst Justitiële Inrichtingen ( DJI), volgen later met stiptheidsacties.

Door: Redactie Ambtenarensalaris