Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Een op de vijf rijksambtenaren moet rijksoverheid verlaten

16 mei 2024 – Het aantal fte bij de rijksoverheid moet met 22 procent omlaag. Dat betekent dat één op de vijf rijksambtenaren eruit moet. Ook krijgen rijksambtenaren en politieke ambtsdragers er in 2026 een jaar lang geen salaris bij. Dat staat in de budgettaire bijlage bij het hoofdlijnenakkoord voor een nieuw kabinet. De maatregelen zijn volgens PVV, VVD, NSC en BBB nodig om de uitgaven van de overheid structureel te verlagen.

Nullijn
In de onlangs afgesloten cao rijk krijgen rijksambtenaren er gemiddeld nog 9,7 procent salaris bij tussen 1 juli 2024 en 31 december 2025. Die cao blijft in stand, maar vanaf 1 januari 2026 geldt voor de periode van een jaar een nullijn. Deze nullijn moet de loonontwikkeling van rijksambtenaren matigen. Naar verwachting levert dit een bezuiniging op van 600 miljoen per jaar. Omdat de cao rijk doorwerkt op de lonen van politieke ambtsdragers, geldt de nullijn ook voor hen.

22 procent minder ambtenaren
Tussen 2018 en 2022 groeide het ambtenarenapparaat en het aantal consultants bij de rijksoverheid met 25.000 fte, een toename van 22 procent. Deze groei willen de partijen terugdraaien door het aantal fte structureel met 22 procent te verminderen. Dit betreft met name de kerndepartementen, externe inhuur en communicatie. Een dergelijk grote bezuiniging vraagt om duidelijke keuzes in de kerntaken van de rijksoverheid.

Uitzonderingen
Voor de onderdelen bij de rijksoverheid die aan de NAVO-doelstellingen werken, evenals voor de NCTV, AIVD en MIVD geldt een uitzondering. Voor deze onderdelen trekt het nieuwe kabinet juist extra geld uit.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

42160 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris