Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente geld lenen bij Ambtenarenlening.

Kilometervergoeding CAO Rijk gedaald

6 februari 2023 – De hoge woon-werkvergoeding van 21 cent per kilometer voor rijksambtenaren is dit jaar gedaald naar 20 cent per kilometer. Oorzaak van deze verlaging zijn de lagere abonnementskosten die de NS sinds dit jaar rekent. Dat melden de AC Rijksvakbonden.

Hoge en lage vergoeding
De cao Rijk kent een hoge en een lage kilometervergoeding voor woon-werkverkeer. Welke vergoeding u ontvangt hangt onder andere af van het vervoermiddel dat u voor uw werk gebruikt en de bereikbaarheid van uw werklocatie met het openbaar vervoer.

Vergoeding gekoppeld aan abonnementskosten openbaar vervoer
Dat de hoge vergoeding 1 cent per kilometer gedaald is, komt door de koppeling van deze vergoeding aan de abonnementskosten van het openbaar vervoer. Omdat de NS deze kosten voor 2023 heeft verlaagd, is ook de hoge reiskostenvergoeding automatisch naar beneden aangepast.

Het gaat volgens de AC Rijksvakbonden om een oude afspraak die niet gemaakt is voor een situatie waarin de kosten voor eigen vervoer sterk stijgen en die voor het openbaar vervoer juist dalen. Zij willen deze afspraak dan ook ter discussie stellen bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao in 2024. De huidige cao loopt namelijk nog tot en met 30 juni volgend jaar.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50068 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris