Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Nachtdienstontheffing en PAS kritische onderwerpen CAO Rijk

2 juni 2022 – Op de onderwerpen nachtdienstontheffingen en de verlofregelingen zitten de onderhandelingen voor een nieuwe cao Rijk in een spannende fase. De werkgever wil op deze onderwerpen ingrijpende veranderingen doorvoeren.

Nachtdienstontheffing
Nu geldt er een nachtdienstontheffing voor ambtenaren boven de 55 jaar. Deze verplichte nachtdienstontheffing wil de werkgever omzetten in een vrijwillige nachtdienstontheffing vanaf 58 jaar. De reden dat de werkgever deze wijziging wil doorvoeren heeft te maken met personeelstekorten. Blijft de huidige regeling in stand, dan moeten jongere werknemers vaker nachtdiensten draaien.

PAS-regeling en IKB-leeftijdsuren
Op het gebied van de PAS en IKB-leeftijdsuren (meer verlofuren vanaf 45, 50 en 55 jaar) wil de werkgever naar een verlofspaarregeling die voor iedereen gelijk is om zo het aantal verlofuren voor iedereen omhoog te brengen, ongeacht leeftijd. Hiervoor wil de werkgever de PAS-regeling en IKB-leeftijdsuren vervangen door een gelijk aantal IKB-uren voor iedereen. Deze uren kunnen dan naar keuze worden gespaard en opgenomen. Voor deze aanpassing wil de werkgever een overgangsregeling afspreken.

Vanwege de grote impact van de voorstellen, willen de bonden eerst de achterban raadplegen voordat ze verder praten. Zo bereid FNV een digitale ledenbijeenkomst voor. Het is de bedoeling dat de onderhandelingen eind volgende week worden hervat, zodat het streven om de cao voor de zomer rond te hebben in stand blijft.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

51277 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris