Dreigende acties ambulancemedewerkers tegen werkdruk en personeelstekorten

25 september 2017 – Ambulancemedewerkers dreigen met acties als er niet voor 1 oktober wordt ingegaan op de eisen tegen de hoge werkdruk en personeelstekorten. Dat meldt vakbond FNV.

Volgens de bond is de situatie door toenemende vraag en het uitblijven van meer medewerkers onhoudbaar geworden en komt de kwaliteit van de zorg al jaren in het geding. Om het personeelstekort aan te pakken, wil de FNV dat nieuwe ambulanceverpleegkundigen sneller worden opgeleid. Ook moeten er meer vaste banen komen en moeten de salarissen omhoog tot het niveau van vergelijkbare zorgcao’s zoals die van ziekenhuizen en universitaire medische centra (UMC’s). “Zolang het vak van gespecialiseerd verpleegkundige in het ziekenhuis zoveel beter betaalt, blijft het probleem op de ambulances bestaan”, legt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg en Welzijn, uit. Ook uitzendkrachten zijn beter uit volgens Seifert. “Verpleegkundigen verdienen via een uitzendcontract zelfs meer dan in vaste dienst bij de ambulancedienst. Dat maakt het voor verpleegkundigen niet erg aantrekkelijk om in dienst te komen”, aldus Seifert.

Volgens Seifert ontbreekt het bij alle partijen aan een lange termijn visie en worden gaten al zes jaar opgevuld met tijdelijke krachten. “Om de veiligheid van patiĆ«nten en medewerkers te kunnen waarborgen, moeten alle partijen samen tot structurele oplossingen komen.”

Door: Redactie Ambtenarensalaris