Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Bonden boos over cao-akkoord tussen NFU en NU’91

20 september 2021 – De NFU en NU’91 hebben een cao-akkoord gesloten voor een nieuwe cao UMC. De overige betrokken vakbonden FNV, FBZ, CNV en LAD hebben het eindbod van de NFU echter afgewezen. In een brief aan de NFU uiten zij hun ongenoegen over het afsluiten van een cao met slechts een vakbond.

In het akkoord krijgen een kleine 10.000 medewerkers, verpleegkundigen en verzorgenden, er 3,5 procent bij. Het overgrote deel van de medewerkers moet het doen met 1 procent. Beide percentages liggen onder de inflatiecorrectie wat betekent dat iedereen er op achteruit gaat. Naast de financiële achteruitgang zijn de bonden er vooral niet over te spreken dat met het tekenen van het akkoord met slechts een vakbond, bonden en beroepsgroepen tegen elkaar worden uitgespeeld. “Het creëert tegenstellingen op de werkvloer, terwijl zorgmedewerkers schouder aan schouder zouden moeten staan in deze drukke tijden van de coronapandemie en inhaalzorg”, schrijft FNV.

NU’91, de beroepsorganisatie die verpleegkundigen, verzorgenden en aanverwante beroepen vertegenwoordigt, liet eerder al weten blij en verrast te zijn met het bod van de NFU waarin deze groep er 3,5 procent salaris bij krijgt. Stella Salden, voorzitter van NU’91, laat weten dat dit cao-akkoord een belangrijke eerste stap is in het wegwerken van de salarisachterstanden en een structureel betere waardering en beloning voor verpleegkundigen en verzorgenden. Ook wordt hiermee volgens Salden een eerste stap gezet richting een eigen arbeidsvoorwaardenregeling voor verpleegkundigen en verzorgenden, waar NU’91 al dertig jaar voor strijdt.

 

FNV, FBZ, CNV en LAD laten in hun brief weten geen gouden bergen te verwachten. “Maar financiële achteruitgang en het uitspelen van collega’s tegen elkaar, daar passen we voor.”

Bekijk hier het volledige cao-akkoord UMC 2022 – 2023 en de brief van de overige bonden aan de NFU.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris