Blijf nu op de hoogte

47113 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Budget zorgbonus 2021 niet toereikend

20 april 2021 – De vorig jaar toegezegde tweede zorgbonus in 2021 is er niet voor alle zorgmedewerkers. Daarvoor zou het budget volgens minister Van Ark niet toereikend zijn.

Blijf nu op de hoogte

47113 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Net als in 2020 zouden zorgmedewerkers ook dit jaar een zorgbonus krijgen. Voor 2021 gaat het om een bedrag van 500 euro, de helft van de 1.000 euro in 2020. Maar nu blijkt het budget niet voldoende om alle zorgmedewerkers een bonus te kunnen geven. Een aanfluiting volgens de bonden. “De hele gang van zaken rond de zorgbonussen is vanaf het begin zeer teleurstellend geweest en nu komt minister Van Ark ook nog terug op de beloofde 500 euro voor alle zorgmedewerkers”, reageert Kitty Jong, vicevoorzitter FNV. Onlangs werd al duidelijk dat de zorgbonus van 2020 lang niet altijd is aangevraagd of uitbetaald, ondanks dat medewerkers er wel recht op hebben. Deze cijfers zijn ook met de minister gedeeld in de hoop dat de werkwijze rond de zorgwijze wordt herzien.

Structurele loonsverhoging
Als het aan de bonden ligt, hadden zorgmedewerkers al direct een structurele loonsverhoging moeten krijgen in plaats van een eenmalige bonus. “Wij hebben vanaf het begin aangegeven dat zorgmedewerkers beter een structurele loonsverhoging kunnen krijgen dan een eenmalige bonus. Bovendien worden werkgevers nu voor onmogelijke keuzes gesteld om tussen medewerkers te moeten kiezen wat ook voor heel veel chaos en verdeeldheid op de werkvloer zorgt. Wij noemen al die tijd al het bedrag van 2,25 miljard euro, waarvan 1,5 miljard euro voor loonsverhoging en 0,75 miljard euro voor aanpak van de hoge werkdruk. Extra personeel is immers broodnodig in de zorg. Met het bedrag van 3 miljard euro had ze ons dus makkelijk tegemoet kunnen komen en iedereen in de zorg twee jaar structurele loonsverhoging kunnen geven. Op die manier wordt ook niemand uitgesloten”, aldus Jong.

Door: Redactie Ambtenarensalaris