CAO Ambulancezorg: FNV gaat actievoeren, CNV zegt cao op

13 september 2018 – Twee grote vakbonden in de ambulancezorg strijden voor betere arbeidsvoorwaarden voor ambulancepersoneel. FNV kondigt acties aan vanaf 24 september omdat Ambulancezorg Nederland weigert in te gaan op de eisen van de grootste vakbond.

Blijf nu op de hoogte

43554 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates
Vakbond CNV zegt de huidige cao voor 1 oktober op om verlenging van de huidige arbeidsvoorwaarden te voorkomen.

Resultaat afgewezen
Begin juni bereikten bonden en werkgever een overlegresultaat met onder andere een salarisverhoging van 4,5 procent. Daarmee zou de cao voor ambulancepersoneel gelijk worden gesteld met de cao ziekenhuizen. Een groot deel van de FNV-leden, de grootste vakbond in de ambulancezorg, wees het resultaat af, vanwege de voorwaarden die de werkgevers er op lange termijn aan verbinden wat juist verslechteringen zou opleveren. De achterban van vakbond CNV ging wel akkoord, maar zonder instemming van alle partijen kan er geen definitief akkoord worden gesloten. De afgesproken loonsverhoging blijft daardoor liggen.

Acties
Omdat Ambulancezorg Nederland niet ingaat op de eisen die vakbond FNV stelt aan de aanpak van de werkdruk, kondigt FNV acties aan vanaf 24 september. De bond wil samen met de werkgever een concreet plan met afspraken over werkdruk en salaris. Tijdens de acties werken ambulancemedewerkers niet over, nemen ze hun voorgeschreven pauzes, verrichten geen neventaken, nemen geen onnodige risico’s bij zorgverlening en werken geen stagiaires meer in. FNV hoopt dat Ambulancezorg Nederland hiermee alsnog over de brug komt, omdat niets doen volgens de bond onverantwoord is. “Het is heel spijtig dat Ambulancezorg Nederland het zo ver laat komen, maar betere arbeidsvoorwaarden en fatsoenlijke werkomstandigheden zijn nu heel hard nodig in de ambulancezorg. Het houdt de sector aantrekkelijk voor nieuwe collega’s, maar voorkomt ook vertrek van ambulancemedewerkers. Het is voor veel regio’s nu al lastig om de roosters rond te krijgen en daarmee aan de paraatheid te voldoen”, aldus Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn.

Stilzwijgende verlenging voorkomen
In reactie op de afwijzing van FNV laat CNV weten de huidige cao voor 1 oktober op te zeggen als verbeteringen in de lopende cao nu niet mogelijk zijn. De bond wil in dat geval in onderhandeling over een nieuwe cao ambulancezorg met terugwerkende kracht. Opzegging van de huidige cao is nodig om te voorkomen dat de huidige cao zonder verbetering van arbeidsvoorwaarden stilzwijgend met een jaar wordt verlengd.

Door: Redactie Ambtenarensalaris
Foto: pixabay