Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

CAO Ziekenhuizen: bonden en NVZ nog ver uit elkaar

3 november 2022 – Tijdens de tweede ronde van de onderhandelingen voor een nieuwe cao ziekenhuizen hebben de bonden en NVZ hun voorstellen met elkaar uitgewisseld. Deze liggen nog ver uit elkaar. Waar de bonden pleiten voor tenminste koopkrachtreparatie op basis van de hoge inflatie, zijn de werkgevers terughoudend in loonontwikkeling en is de vraag wat verantwoord is.

Stevige verliezen bij inflatiecompensatie
Eerder deze week bleek uit berekeningen van ABN Amro dat ziekenhuizen stevige verliezen draaien als ze de lonen volledig laten meestijgen met de inflatie. Volgens de bank stijgen de inkomsten van ziekenhuizen namelijk een stuk minder dan dat de prijzen omhoog gaan. Een loonstijging van 12,5 procent kost ziekenhuizen komend jaar ruim 2 miljard euro, terwijl de bijbehorende inkomsten naar verwachting maar met 800 miljoen euro stijgen. Tegelijkertijd moet er iets gebeuren om stakingen te voorkomen en personeel te behouden. ABN Amro spreekt daarom van een ‘duivels dilemma’ voor ziekenhuizen in de cao-onderhandelingen.

De NVZ blijft in de inzet nog terughoudend over de salarissen

Regie medewerkers en reiskostenvergoeding
Naast de salarissen benoemen de bonden als belangrijk punt de regie op tijd en geld waarbij medewerkers zelf kunnen bepalen of zij binnen de jaarurensystematiek bijvoorbeeld hun overwerk en extra diensten in tijd of geld gecompenseerd willen hebben. Ook een sterke verbetering van de reiskostenvergoeding naar 25 cent per kilometer staat hoog op de prioriteitenlijst. De NVZ blijft over de genoemde punten nog vaag.

Voorstellen NVZ
De NVZ wil onder andere de toeslagen afschaffen en naar één uurloon met minder verschillende soorten uren. Ook wil de NVZ onderzoeken hoe zij de werknemers netto meer salaris kunnen laten overhouden. Tegelijkertijd stelt de NVZ voor de activeringsregeling (derde ww-jaar en transitievergoeding bij ontslag) en de IZZ-bijdrage af te schaffen.

Op vrijdag 18 november praten de cao-partijen verder. De bonden hopen dan meer duidelijkheid te krijgen over de salarissen en afspraken te kunnen maken over meer regie voor medewerkers.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

41664 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris